DEM Parti sonuç bildirgesini yayımladı: “İmralı tecrit sembolü olmaktan çıkarılmalı”

DEM Parti, İstanbul’da 6-7 Aralık’ta düzenlenen Uluslararası Barış ve Demokratik Toplum Konferansı’nın sonuç bildirgesini paylaştı. Metinde İmralı’daki tecrit kaldırılması, Öcalan’ın serbest bırakılmasını mümkün kılan yasal düzenlemelerin yapılması ve Türkiye’nin yeni demokratik bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

DEM Parti konferansın sonuç bildirgesini yayımladı

DEM Parti, 6-7 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Barış ve Demokratik Toplum Konferansı’nın sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirge Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak paylaşıldı.

Uluslararası katılımcılar tarafından hazırlanan bildirgede İmralı’daki koşullara dikkat çekildi, “İmralı Adası tecrit sembolü olmaktan çıkarılmalı. Türkiye için barışın ve özgür bir geleceğin kapısı haline gelmelidir” denildi.

“Süreç büyük bir fırsat”

Sürecin Türkiye için önemli bir fırsat olduğu söylendi:

“Abdullah Öcalan, Türkiye ve Ortadoğu’da artan şiddet karşısında hem pratikte hem düşünsel olarak kalıcı barışa öncülük edebileceğini uluslararası kamuoyuna göstermiştir. Bu nedenle, Abdullah Öcalan’ı yalnızca Kürt halkının bir temsilcisi olarak değil; Türkiye ve Ortadoğu’da barışın, demokratik dönüşümün ve çoğulculuğun önemli bir aktörü olarak görüyoruz.

PKK’nin silahlı mücadeleyi sonlandırma ve kendini feshetme kararı, barış yönünde atılmış cesur ve tarihi bir adımdır. Bu adım, bölgedeki uzun süreli çatışma ve istikrarsızlığın sona erdirilmesi için büyük bir fırsat sunmaktadır.”

DEM Parti konferansın sonuç bildirgesini yayımladı
DEM Parti konferansın sonuç bildirgesini yayımladı

“Umut hakkı”na değinildi

Konferans sonuçları arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına atıf yapıldı:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararında da belirtildiği üzere, ‘Umut Hakkı’nı tanıyan ve Öcalan’ın serbest bırakılmasını mümkün kılan yasal düzenlemeleri onurlu bir barışın gereği olarak görüyoruz. Öcalan’ın düşünsel çalışmalarına erişimin akademisyenler, entelektüeller, gazeteciler ve siyasetçiler tarafından sağlanmasının ve kendisiyle temas kurulmasının gerektiğine inanıyoruz.”

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.