6 Şubat depremlerinin üzerinden üç yıl geçti. Adıyaman’da kent genelinde altyapı ve üstyapı sorunları sürerken, birçok bölgede inşaat faaliyetleri devam ediyor. Yolların kazılı olması, altyapı çalışmalarının tamamlanmaması ve süren şantiyeler kent yaşamını zorlaştırıyor.

TMMOB Adıyaman İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve İnşaat Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilcisi Tuncay Kaya, depremin üçüncü yılında gelinen durum değerlendirdi.
Kaya, Adıyaman’da altyapı çalışmaları, yol kazıları ve tamamlanmamış inşaatlar nedeniyle kent düzeninin henüz sağlanamadığını söyledi.
Resmi verilere göre TOKİ ve Emlak Konut tarafından 30 bin 406 konutun yapımı sürüyor, köy evlerinden 5 bin 1’inin inşaatı devam ediyor. Yerinde dönüşüm kapsamında 31 bin 500 konut yapılırken, teslim edilen konut sayısı 17 bin 960 olarak açıklandı.
Teslim edilen konutlarda sorunlar
Teslim edilen bazı konutlarda teknik ve yapısal sorunlar yaşandığını belirten Kaya, son yağışlarda bazı dairelerde su baskınları meydana geldiğini söyledi. Toplu konutlarda kullanılan malzemelerin kalitesine ilişkin şikâyetler bulunduğunu ifade eden Kaya, kapılar, mutfak mobilyaları ve ahşap aksamların kısa sürede sorun çıkardığını aktardı.
Kaya, anahtar teslimi yapılan bazı konutların henüz tamamlanmaması nedeniyle vatandaşların evlerine taşınamadığını, buna rağmen aidat ödemek zorunda kaldıklarını belirtti.

32 bin 570 kişi konteynerlerde yaşıyor
Adıyaman’da barınma sorununun devam ettiğini söyleyen Kaya, il genelinde 24 konteyner kentin hâlâ aktif olduğunu, 8 bin aileden oluşan 32 bin 570 kişinin konteynerlerde yaşamını sürdürdüğünü ifade etti.
Hak sahibi olamayan ve konutu bulunmayan yurttaşların kiralık konut bulmakta zorlandığını belirten Kaya, yetersiz konut arzı nedeniyle kira fiyatlarının yükseldiğini söyledi.
Psikolojik destek ihtiyacı vurgusu
Sorunların yalnızca konut yapımıyla sınırlı olmadığını dile getiren Kaya, kentte yaşayanların psikolojik destek ihtiyacının da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Süren altyapı çalışmaları, trafik yoğunluğu ve ulaşım sorunlarının günlük yaşamı olumsuz etkilediğini söyledi.
Kaya, Adıyaman’ı besleyen içme suyu kaynaklarının yetersiz kaldığını belirterek, alternatif kaynaklar geliştirilmemesi halinde kentte su sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Yerinde dönüşüm sürecinde hakediş ödemelerinin 45-50 gün gecikmeli yapıldığını söyleyen Kaya, bu durumun hem müteahhitleri hem de vatandaşları zor durumda bıraktığını ifade etti. Ödemelerin dört aşamada yapılması ve son yüzde 30’luk kısmın yapı kullanma izin belgesi sonrasına bırakılmasının mağduriyet yarattığını söyledi.
Ayrıca Hazine ödemelerinin güncel birim fiyatlar yerine 2024 yılı fiyatları üzerinden yapılmasının ve bodrum kat maliyetlerinin hesaba katılmamasının sorunlara yol açtığını belirtti.

Çarşı ve mahalleler
Adıyaman Çarşı Projesi’nin yalnızca bir etabının tamamlandığını aktaran Kaya, çarşının diğer bölümlerinde çalışmaların henüz başlamadığını söyledi. Projenin tüm etaplarının tamamlanması gerektiğini vurguladı.
Ulu Cami ve Varlık mahallelerinin 2016 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesine rağmen somut bir ilerleme kaydedilmediğini belirten Kaya, bu bölgelerin yerinde dönüşümden faydalanamadığını ifade etti.








