Müge İplikçi ile Zeytin Dalı – Seyfettin Araç anlatıyor: Zamanı Tanrı Yaşar

Zeytin Dalı’na bu hafta Müge İplikçi’nin konuğu yazar Seyfettin Araç oldu. Araç, “Zamanı Tanrı Yaşar” romanının oluşum sürecini, karakterlerin gerçek hayattan izler taşıyan yönlerini ve mektup geleneği üzerinden kurduğu edebi dünyayı anlattı.

Seyfettin Araç “Zamanı Tanrı Yaşar” romanını değerlendirdi. Romanın temelinde “zaman” ve “Tanrı” kavramlarının yer aldığını ifade eden Araç, “Tanrı eksikti, hikâyede varoluşunu bir imge üzerinden vermem gerekiyordu” dedi. Eserin adının da bir beyitten geldiğini söyleyen yazar, “Zamanı Tanrı yaşıyor, biz insanoğulları gelip geçiyoruz” diye konuştu.

Eserde mekân olarak Kapadokya ve Peri bacalarının tercih edilmesinin bilinçli bir seçim olduğunu belirten Araç, bu coğrafyanın zamanın döngüselliğini ve karakterlerin geçmişle yüzleşmesini simgelediğini vurguladı. Araç, karakterlerin geçmişi deştiğini, kendi benliklerine ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Karakterlerin büyük ölçüde gerçek hayattan ilham aldığını söyleyen yazar, özellikle Mikail karakterinin yakın bir arkadaşından esinlendiğini belirtti.

Müge İplikçi ile Zeytin Dalı - Seyfettin Araç anlatıyor: Zamanı Tanrı Yaşar

Eserde aşk, ölüm ve acı temalarının öne çıktığını vurgulayan Araç, “Aşk olmadan bu kitabı anlatamazdım” diyerek aşkın tüm romanlarında merkezi bir yer tuttuğunu ifade etti. Ölüm temasını bilinçli olarak işlediğini belirten Seyfettin Araç, ölümü iyi anlatmaya çalışan bir yazar olduğunun altını çizdi.

“Sanal dünyadan kendilerini koparsınlar”

Araç, çocukluk döneminin geçtiği zorlu coğrafyanın yazarlığını doğrudan etkilediğini belirterek, “Acıyla, ölümle büyüdük, heybemizde bunlar var” diye konuştu. Bu deneyimlerin eserlerine yansıdığını dile getiren yazar, karakterlerinin çoğunlukla “kaybeden” ve hayatla mücadele eden kişilerden oluştuğunu söyledi. 

Gençlere de tavsiyelerde bulunan Araç, edebiyatın önemine vurgu yaparak “Hiçbir şey için geç değildir” dedi. Seyfettin Araç, sosyal medyadan uzaklaşıp gerçek hayata yönelmenin önemine dikkat çekerek “Sosyal medyadan çıksınlar. Kendilerini hapsettikleri, prangaladıkları o aletten kurtulsunlar. Hayat ondan ibaret değil. Romanlara sığınsınlar, karakterlerle arkadaş olsunlar, gazete okusunlar, dergi okusunlar, sokağa çıksınlar, çimlere uzansınlar, güzel bir kahve içsinler, dünyayı gezsinler ama o telefondan, o televizyondan uzak dursunlar. Aşık olsunlar, acı çeksinler, özlesinler, mutluluğun zirvesine çıksınlar ama kendilerini sanal dünyadan koparsınlar” diye konuştu. 

Kitap tanıtım bülteni

Çağdaş Türk Romanına yeni bir soluk getiren yazarın, gerçek bir yaşam öyküsünden yola çıkarak kaleme aldığı “Zamanı Tanrı Yaşar” adlı romanı, düşsel bir aşkın ve kapkara sırların peşinde Kapadokya’dan Almanya’ya, Almanya’dan Fransız Riviera’sına uzanıyor. Birbirine bağlı hayatlar ve yarım kalan aşklar, tesadüflerle örülü karşılaşmalar, epik zamanlar ve hayatın kırılganlığı üzerine düşündürüyor. Severek, bir solukta okuyacağınız bu kitabın akıcı dili ve olayları ustalıkla okura sunma becerisi, Seyfettin Araç’ı Çağdaş Türk Romancılığında üst mertebeye yerleştiriyor.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.