İSTANBUL-ÇAĞLAYAN (Medyascope) – “Halkı yanıltıcı bilgiyi yayma” suçlamasıyla gözaltına alınan BirGün Gazetesi muhabiri Kayhan Ayhan serbset bırakıldı. Emniyet ifadesi tamamlanan ve geceyi emniyette geçiren Ayhan’ın savcılıkta ifadesi alınmadan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Mahkemede, İmamoğlu’nun ifadesi Ayhan’a soruldu.
Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde görülen İBB davasını ilk celseden beri takip eden Ayhan, “halkı yanıltıcı bilgiyi yayma” suçlamasıyla gözaltına alındı. . BirGün Gazetesi’nin aktardığına göre Ayhan’ın İBB davasına dair yaptığı haberler ve paylaşımlar suçlama konusu yapıldı.
Geceyi Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde geçiren Ayhan, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Ayhan, savcılık ifadesi alınmadan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi ve Kayhan Ayhan imza ve yurtdışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldı.
Çağlayan’da bekleyen gazeteciler, Ayhan’ı “Özgür basın susturulamaz” sloganıyla karşıladı.
BirGün Gazetesi muhabiri Kayhan Ayhan adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Çağlayan'da bekleyen gazeteciler, Ayhan'ı "Özgür basın susturulamaz" sloganıyla karşıladı
— Medyascope (@medyascope) July 7, 2026
🎥 @firatfstk pic.twitter.com/UCAwCuO6ij
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından açılan soruşturma kapsamında Kayhan’a emniyetteki ifadesinde İBB davasındaki tartışmalar soruldu. BirGün’ün aktardığına göre duruşmada savcı ile İmamoğlu arasında yaşanan “Haddinizi bildiririz” diyaloğu, 2 Temmuz’daki mahkeme başkanı ile izleyiciler arasında çıkan tartışma ve CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş’a yönelik mahkeme başkanının sarf ettiği, “Milletvekili diye soytarılık yapamaz burada, alın dışarıya onu” ifadelerinin aktarılması ve BirGün Gazetesi’ne destek paylaşımı da soruldu.

İmamoğlu’nun ifadesi soruldu
Bunun dışında Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı casusluk davasında İmamoğlu’nun sözlerini X hesabından paylaşması da suçlama konusu yapıldı.
Paylaşımda Ayhan, İmamoğlu’nun sözünü “19 Mart siyasi darbe süreciyle kurulan bu hukuk dışı düzende savcılıklar parti bürosuna dönüştürülmüştür” diye paylaşmıştı.
Tutuklamaya sevk edildiği hakimlikte bu paylaşım da Kayhan Ayhan’a soru olarak yöneltildi.

“Yaptığım tek iş gazetecilik”
Emniyetteki ifadesinde gazeteci olarak amacının kamuoyunu aydınlatmak ve halkın hakkını savunmak olduğunu belirten Ayhan, “Söz konusu haberler, paylaşımlar ve BirGün Tv YouTube kanalı üzerindeki yayınlar, görevlendirildiğim ve kamuoyunda ‘İBB Davası’ olarak bilinen davada yaşanan somut gerçekler ve ifadelerdir. Ben de gazetecilik mesleği kapsamında yaşananları kamuoyuna yorum katmadan aktardım. Burada yazılan ifadeler tamamen davada yargılanan sanıkların savunmalarında yer alan ifadelerdir. Sayın savcılık isterse mahkeme kayıtlarından görüntülere ve ifadelere ulaşabilir. Tek amacım davada yaşananları gazetecilik faaliyetim kapsamında halkın bilmesidir. Bunun dışında şahsım tarafından herhangi bir yorum, ifade barındırmamaktadır. Yaptığım tek iş gazeteciliktir. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.
Kayhan Ayhan kimdir?
1990’da doğdu.
Marmara Üniversitesi’nde İletişim ve Gazetecilik eğitimi aldı, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı.
2011’de Cumhuriyet Gazetesi’ne katılan Ayhan, burada 10 yıl muhabir ve editör olarak çalıştı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından düzenlenen 2021 Gazetecilik Başarı Ödülleri’nde “toplum” dalında yılın gazetesi seçildi.
Ayhan, 2021’den beri BirGün Gazetesi’nde çalışıyor.








