İSTANBUL (Medyascope) – Bugün 15 Eylül 2026. Medyascope editörleri günün öne çıkan gelişmelerini sizler için derledi. İşte bugün bilmeniz gerekenler.

Gündem
Gazeteci Selahattin Günday, ”örgüt kurma” suçundan tekrar tutuklandı. Günday’ın avukatı Hüseyin Ersöz, “‘Yedek tutuklamanın’ bir uygulamasını yaşadık. Sözün bitiği yerdeyiz” dedi.
“Ailem Güvende” operasyonu kapsamında KaosGL’nin yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile gazeteci Tuğba Tekerek’in de aralarında olduğu 15 kişi, tutuklama talebiyle hâkimliğe sevk edildi.
LGBTİ+ derneklerine yönelik “Ailem Güvende” operasyonu hakkında Berrin Sönmez, operasyonun adının aksine kimseyi güvende kılmadığını, tam tersine eril tahakkümü korumayı amaçladığını söyledi.
LGBTİ+ derneklerini hedef alan “Ailem Güvende” operasyonlarını protesto etmek isteyen eylemciler, İstanbul Adliyesi önünde polis engeliyle karşılaştı. Aralarında iki gazetecinin de bulunduğu 106 kişi gözaltına alındı.
Ankara’da Kaos GL Derneği’ni hedef alan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 21 kişinin emniyet ifadeleri başladı. Gözaltına alınanlara KAOS GL ve Shibari Turkey’in Instagram paylaşımları ve derneğin fon kaynakları soruldu.
Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanan Selçuk Yıldız’ın başvurusunda devletin sorumlu olduğuna hükmetti. Mahkeme, dosyanın yeniden soruşturulmasına ve Yıldız’a 540 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Gazeteci Nadiye Gürbüz, tutukluluğunun yedinci ayında, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. Gürbüz, 30 yıldır gazetecilik yaptığını, tutuklanmasının habercilik faaliyetleri ve sosyalist kimliği nedeniyle gerçekleştiğini belirtti. Nadiye Gürbüz’ün tutukluluğunun devamına karar verildi. Duruşma, 8 Aralık’a ertelendi.
Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in yargılandığı Özgür Gündem davasında 16. duruşma yapıldı. İki dakika süren duruşma 24 Aralık saat 10:00’a ertelendi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’un istifa etmesiyle yerine Belediye Meclis Üyesi Emin Ay getirildi.
Rojin Kabaiş’in babası Nizamettin Kabaiş, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın oğlu Bilal Erdoğan’dan kızının ölümüne ilişkin sürecin aydınlatılması için yardım talebinde bulundu. Bilal Erdoğan, “Ateş düştüğü yeri yakar. İnşallah yargı işini yapar, hiç merak etmeyin” dedi.
Silivri açıklarında 2 Eylül’de iki geminin çarpışması sonucu batan Tuğberk İmamoğlu gemisinin kaptanı Yaşar Kayhan’ın cansız bedeni bulundu.
Türkiye’de, 81 ilde Ekim ayının başında yapılacak olan oda ve borsa seçimlerinde aday enflasyonu yaşanırken, Diyarbakır’da mevcut başkanlar dışında aday çıkmadı.
Ekonomi
Fed’in 16 Eylül’de açıklayacağı faiz kararı öncesi altın geriledi. Gram altın 6 bin 700 TL, ons altın ise 4 bin 300 doların altında seyrediyor. Büyük bankalar yıl sonu için farklı hedefler koruyor.
Motorinin litre fiyatına 15 Eylül gece yarısından itibaren yaklaşık 6,62 lira zam geldi. Benzin ve LPG fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.
Dünya
ABD Hava Kuvvetleri Bakanı Troy Meink, ABD’nin yörüngede silah bulundurduğunu ve bunları müttefik güçleri düşman saldırılarına karşı savunmak için kullanacağını açıkladı. Bu, bir ABD yetkilisinin ülkenin uzayda silah bulundurduğunu kamuya ilk kez doğrudan doğrulaması oldu.
ABD Yüksek Mahkemesi, Donald Trump’ın kasım ayında yapılacak ara seçimlerde posta yoluyla oy kullanımını kısıtlama planına izin vermedi.
Primetime Emmy Ödülleri, Los Angeles’taki Peacock Theater’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. “The Pitt” ikinci kez üst üste en iyi dram dizisi seçilirken, “Hacks” dizisindeki rolüyle Jean Smart kariyerindeki sekizinci Emmy ödülünü kazandı.
ABD’li rapçi Macklemore, İngiliz şarkıcı Ed Sheeran’ın dünya turundan Filistin destekçisi olduğu için atıldığını açıkladı. Macklemore, “Ben bir mağdur değilim, Ed Sheeran da değil. Mağdur olanlar Filistin halkıdır” dedi.








