İSTANBUL (Medyascope) – Fon vurgunu soruşturmasında gözaltına alınıp serbest bırakılan eski AKP milletvekili ve Erdoğan’ın eski danışmanı Ertan Aydın, savcılığın itirazı üstüne yeniden gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü fon vurgunu soruşturması kapsamında, eski AKP Ankara Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı Ertan Aydın hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Aydın hakkında daha önce ev hapsi şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmıştı. Savcılığın bu karara itiraz etmesi üzerine mahkeme, Aydın hakkında yakalama kararı verilmesine hükmetti.
Ankara’da gözaltına alınan Aydın’ın, işlemlerinin ardından nöbetçi sulh ceza hâkimliğine çıkarılması bekleniyor.
Soruşturma kapsamında Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Gürol Sami Özer de gözaltına alındı.
Ne olmuştu?
Sermaye piyasalarında dört şirketin hisseleri üzerinden gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltı kararı verilen 31 şüphelinin tamamı yakalandı. 21 Ekim’de düzenlenen operasyonda 26 kişi gözaltına alınırken, 22 Ekim’de beş kişinin daha gözaltına alınmasıyla soruşturmada gözaltı sayısı 31’e çıktı.
Gözaltına alınanlar arasında, AKP’nin “Türkiye Yüzyılı” sloganının mimarı olarak bilinen eski milletvekili ve eski Başbakan Danışmanı Ertan Aydın da bulunuyordu.
Ertan Aydın, daha sonra adli kontrol ile serbest bırakılmıştı. Ancak soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aydın’ın serbest bırakılmasına itiraz etti.
Yurtdışına çıkış yasağı getirilmişti
2 Ekim’de SÖZCÜ TV’de konuşan İsmail Saymaz, 2023 Cumhurbaşkanlığı seçim
kampanyasını organize eden AKP eski milletvekili Ertan Aydın’a fon soruşturması kapsamında yurtdışına çıkış yasağı uygulandığını ifade etmişti.
İsmail Saymaz, görüştüğü Ertan Aydın’a, yurtdışına çıkış yasağının fona para yatırması nedeniyle mi yoksa yönetsel görevleri nedeniyle mi uygulandığını sorduğunu aktardı. Aydın’ın ise yasağın fonla ilgili bir para yatırma işleminden değil, yönetsel görevlerinden kaynaklandığını savunduğunu belirtti.
Saymaz’ın aktardığına göre Aydın, 2025’te yaklaşık dört ay süreyle TERA’nın yönetim kurulu üyeliğini yaptı. Ertan Aydın, Pollmark Araştırma Şirketinin kurucuları arasında yer alıyor.
Ertan Aydın kimdir?
Eski AKP Ankara milletvekili, siyaset bilimci ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski siyasi işlerden sorumlu başdanışmanı. 2012-2014 yıllarında Erdoğan’ın başdanışmanlığını yapan Aydın, Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde de bu görevini sürdürdü. AKP’den 2015 ve 2018 genel seçimlerinde Ankara milletvekili seçildi. TBMM’nin 25. ve 26. dönemlerinde görev yaptı. Siyasetçi kimliğinin yanı sıra kamuoyu araştırmaları alanında faaliyet gösteren Pollmark Araştırma’nın kurucuları arasında yer aldı.
6 Haziran 1971’de Ardahan’da doğan Ertan Aydın, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora yaptı. Harvard ve Dartmouth üniversitelerinde araştırmacı olarak bulundu; Çankaya Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı.








