Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Samsung, Galaxy Note 7’nin üretimini durdurdu

Samsung, 26 Ağustos’ta piyasaya sürmüş olduğu Galaxy Note 7 cep telefonlarının üretimi bir süreliğine durdurdu.

Galaxy Note 7, Ağustos ayının sonlarında operatörlerin düzenlediği kampanyalar ve ön siparişe özel fırsatlarla satışa sunulmuştu.

samsung1a

Ancak sonraki haftalar içinde 17’si Güney Kore’den ve 17’si Amerika’dan olmak üzere toplam 34 telefonun patladığı haberleri paylaşılmaya başladı. Konuyla ilgili yetkililerden gelen ilk açıklamada ise sorunun bataryadan kaynaklanan nadir bir üretim hatası olduğu vurgulanmıştı.

samsung1

Geçen Eylül ayı içinde Samsung parça değişimi için telefonları geri çağırmıştı. Değişimden sonra da patlamaların yaşanmasının ardından, Samsung bugün üretimi geçici olarak durdurma kararı verdiklerini açıkladı.

samsung-grafik

2014’teki düşüşünün ardından Samsung, 20 günde 15 milyar dolar gibi ciddi bir değer kaybetti. Ancak bu düşüşün sadece telefon piyasasıyla ilgili olmadığını hatırlatmakta fayda var. Genel olarak insanların Android’den iOS’a geçmesi de söz konusu.

dava-acan-adam

Fiziksel hasar gören insanların da Samsung’a dava açması işin farklı bir boyutu. Ayrıca yaşananlardan sonra Apple 65 milyon olan tahmini satış rakamını 75 milyona çıkardı. Konuyla ilgili olarak Bilişim Danışmanı Atıf Ünaldı’nın da fikirlerini aldık.

Samsung’un kriz yönetimi başarılı ancak kriz düşündüğümüzden de büyük olabilir.

Samsung’un asli olan iki grubu vardı. Galaxy ve Note. Samsung bu iki grubu birleştirdi bu grupla. Note 7’lerden birinin parça değişiminden sonra patladığı bilgisi de var. Ama söz konusu insanların zarar görmesiyse, Samsung’un genel olarak başarılı bir kriz yönetiminde bulunduğunu düşünüyorum. Ancak borsada çok değer kaybetti ve bu kriz düşündüğümüzden daha büyük olabilir. Patlama dediğimiz şey de pillerin aşırı ısınması ve pille beraber ekranların da alev alması. Dünyada çok sayıda insan ürünlerini geri verdi ancak Türkiye’de bu oran çok düşük.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/287035728″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Krizin iyi yönetildiğini düşünüyorum.

Bildiğim kadarıyla bir tane yaralanma olayı var. Çabuk bir şekilde toplama kararı alındı, açıklamalar yapıldı. Krizin çok iyi yönetildiğini düşünüyorum.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/287035763″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

iOS başarılı bir müşteri deneyimi sunsa da kalem, suya dayanıklılık ve kamera konusunda Note 7 daha iyi.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/287035775″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

samsung2

Note 7 ve İphone 7’yi de kıyaslamakta fayda var. Su geçirmezlik olarak Note 7, İphone 7’den iyi. Note 7’nin kalemi de kullanışlı ve yazmaya bile elverişli olduğunu gördük. Kamerası, özellikle su altı performansı daha iyi. İphone 7’den daha iyi bir su altı performansı beklerdim. Şu anki İphone için de su altı performansı konusunda bir garanti veremiyorlar. Samsung Android kullandığı için bulut yapılandırması ve diğer cihazlarla etkileşim halinde bulunma konusunda sıkıntıları var. Ancak İphone Steve Jobs zamanında kurduğu çok iyi bir altyapısı var. Dolayısıyla iOS daha iyi bir müşteri deneyimi sunuyor.

Piyasadaki telefonlar genel olarak birbirinden çok farklı değil.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/287035788″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Samsung tarafının ne yapacağını kestirmek mümkün değil. Galaxy ve Note’un birleştiği bir anda bunun yaşanması her iki ürünün de marka bilinirliğine zarar verdi. Son Note’un özellikleri farklıydı ama ben olsam Note 4 ya da Note 5’in özelliklerine benzeyen bir Note 8 çıkarırdım. Türkiye’de satışların pek değişeceğini sanmıyorum. Apple grubunun da artık Samsung grubundan ya da herhangi bir Android tabanlı telefon grubundan farkı kalmadığını düşünüyorum. Bazı robotik şirketleri farklı telefonlar üzerinde çalışıyorlar ama ne kadar araştırırsanız araştırın genel olarak telefonlar birbirinden pek farklı değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.