Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’da dokuz muhalif blogger kayıp

2017’nin ilk haftasında, sosyal medyada Pakistan devletini eleştiren metinler paylaşan dokuz Pakistanlı blogger’dan haber alınamıyor.

Kayıp blogger’lardan Ahmad Waqass Goraya ve Asim Saeed yurtdışında yaşıyorlardı ve Pakistan’daki ailelerini ziyaret etmek için ülkelerine gelmişlerdi.

Waqaas ve Saeed’in ardından sosyal medya aktivisti, şair ve akademisyen Salman Haider kayboldu. Haider, Pakistan ordusuna yönelik eleştirileri ve ülkedeki zorla kaybetmeler ile ilgili yazdıklarıyla tanınıyordu.

screen-shot-2017-01-19-at-12-35-36-pm

Editörü olduğu Tanqeed dergisi, Haider’in kaybedilmesinden bir gün sonra şu mesajı yayınladı:

“Sallu Bhai olarak tanınan Haider, eşinin, ‘Sallu Bhai’nin arabası Islamabad’da, Koral Chowk’ta. Oradan alınabilir’ şeklinde kimden geldiği belirsiz bir mesaj aldığı gece saat 10’dan beri kayıp. O zamandan beri Haider’den hiçbir haber alamadık. Tanqeed ekibi olarak gazetecileri, sanatçıları ve aktivistleri #SalmanHaiderikurtarın demeye davet ediyoruz”

9 Ocak’ta Pakistan İnsan Hakları Derneği kaybedilmelerle ilgili şu mesajı yayınladı:

“Pakistan, hak mücadelesi verenler için hiçbir zaman güvenli bir ülke olmadı. Yaptıkları yüzünden birçok aktivist öldürüldü, yaralandı, kaçırıldı ve tehdit edildi. Ne yazık ki bunları yapan sadece devlet dışı aktörler değildi. Geçtiğimiz haftaki olaylar, tehlikenin sosyal medyaya sirayet ettiğini de gösteriyor. Bu olayların birbiriyle ilişkili olup olmadığını bilmiyoruz ama bu ihtimali göz önünde bulunduracağız.”

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün, yayınladığı 2016 Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Pakistan, 180 ülke arasında 147. sırada. Örgütün araştırmasına göre Pakistanlı gazeteciler, hem radikal gruplar, hem İslamcı örgütler, hem de ülkenin istihbarat servisi tarafından hedef alınıyor.

screen-shot-2017-01-19-at-12-35-50-pm

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.