Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bristol şehrinin Gramer Savaşçısı

Biri 13 senedir İngiltere’de bulunan Bristol şehrindeki mağaza vitrinlerinin yazım yanlışlarını düzeltiyor, tam zamanlı bir işte çalışmasına rağmen geceleri tutkusunu gerçekleştiriyor ve uzmanlık alanının kesme işaretleri olduğunu söylüyor.

Etkileyici duvar resimleriyle ünlenen sanatçı Banksy’e benzetilen ve “Noktalama işaretlerinin Banksy’si” olarak adlandırılan adam, kendini “Gramer Savaşçısı” olarak nitelendiriyor. En yüksekteki levhalara ulaşmak için “Apostrophiser” (“Kesme işaretlendiren” olarak çevrilebilir) adı verilen bir alet bile icat etmiş.

Boya yerine yapışkanlı etiket kullanan anonim “Gramer Savaşçısı”, yaptığının bir suç teşkil etmediğini ve kesme işaretlerini yanlış kullanmanın esas suç olduğunu savunuyor.

Dilbilgisi tutkununun yapıtlarından bir örnek olarak Gloucester Yolu’nda bulunan “Gardner’s Patch” adlı market gösterilebilir:

FOTO 1
“Gardner’s Patch” yazısına bir kesme işareti eklenmiş

İsimsiz dilbilgisi tutkunu, geçtiğimiz gün BBC’nin bir radyo programına katıldı. Programda isimsiz kalmaya devam eden Gramer Savaşçısı, Bristol’da ailesiyle yaşayan bir mühendis olduğunu açıklamasına ve sunucuyu evine davet etmesine rağmen ayrıntılara girmiyor.

Programdan öne çıkan başlıklar ise şöyle:

BBC: “Neden kimliğinin açığa çıkmasını istemiyorsun?”

Mağaza sahibinin alınmasını istemiyorum.

BBC: “Neden gecelerini bunu yaparak harcıyorsun?”

Dilbilgisi hatalarını görünce kendimi rahatsız hissediyorum. Bunca yıldır bu işi yapıyorum, bence buna değer.

Daha sonra, Gramer Savaşçısı, kullandığı “Apostrophiser” aletini anlatıyor: “Hayatımdan gelip geçiyorlar” diyor. En uzun süre kullandığı “Apostrophiser”larından biri neredeyse 2.5 metre uzunluğundaymış.

BBC: “İnsanlar arasında nasıl bilinmek istersin?”

Yanlışları doğruya çeviren olarak.

BBC: “Kesme işaretlerine olan takıntın nasıl başladı?”

İlk düzeltme işimi 2003’te yapmıştım. ‘Amy’s Nails’ adlı bir mağazada beni çok rahatsız eden hatalar vardı. (Levhada “Amy’s Nails” yazması gerekirken “Amys Nail’s” yazıyor.) O hatayı görmezden gelemedim. Sanırım her şey o zaman başladı.

BBC: “Kesme işaretlerinin yanlış kullanıldığını görünce ne hissediyorsun?”

Topluma yanlış örnek olduklarını düşünüyorum.

BBC: “Yaptığın şey suç değil mi?”

Bu bir şeye zarar vermek değil ki. Evet, bazen levhadaki harfleri kazımak zorunda kalıyorum ama zarar vermiyorum.

BBC: “Tutuklanabileceğin hiç aklına gelmiyor mu?”

Geliyor ama bazen hayatta birkaç risk almak lazım.

Radyo programını buradan dinleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.