Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Instagram fenomenlerinin esrarengiz hırsızlık tartışması

Rosie Clayton ve Jennifer Lake adlı iki moda bloggerının Instagram’da paylaştığı fotoğrafların benzerliği ikilinin sosyal medya kullanıcılarının da tartışmaya katıldığı bir anlaşmazlığa dönüştü.

İkilinin hesaplarına üst üste bakıldığında anlaşmazlığın nereden çıktığı açıkça görülüyor:

FOTO 1

FOTO 2

Birbirinin neredeyse kopyası iki hesaba sahip olan Clayton’ın 121 bin, Lake’in ise 152 bin takipçisi var; kullanıcılar da bu nedenle Clayton’ın Lake’i kopyaladığı kanısına varıyorlar. Ancak esas hırsızın kim olduğu belli değil.

Clayton bu fotoğrafı 12 Kasım’da paylaşmış:

https://www.instagram.com/p/BbaWu_MDSay/

Lake ise önceki fotoğraftaki elbiseyi 30 Kasım’da paylaştığı bir gönderide kullanmış:

https://www.instagram.com/p/BcJPO8YlaVR/

Buna karşılık, Lake bu fotoğrafı 2 Kasım’da paylaşmış:

https://www.instagram.com/p/Ba-b6rVFnEo/

Clayton ise aynı duvarın önündeki pozunu 9 Kasım’da paylaşmış:

https://www.instagram.com/p/BbQk6QVjwcg/

“Style Charade” adlı moda blogunun sahibi Jennifer Lake bir blog gönderisi yazmaya karar vermesiyle de ortalık karışmış:

“Biri Instagram hesabımı kendi gönderilerine örnek olarak kullanıyor. Bu kişi üç yıldır düzenli bir şekilde fotoğraflarımın açıklamalarını, kullandığım mekanları ve kişisel tarzımı kopyalıyor. Onları da çalıyor olmasına rağmen sadece bir elbiseden, pozlarımdan veya fotoğraflarım için kullandığım mekanların duvarlarından değil, fikirlerimi çalmaya devam eden bir hırsızlıktan bahsediyorum.

Bunun bir sonucu olarak Instagram hesabımı değiştirmeye ve geliştirmeye karar verdim ki kendimi bu kişiden farklılaştırayım ve kendi yaratıcılığımı zorlayayım. Ancak ne zaman yeni bir şey denesem bu kişi bir süre sonra aynı şeyi yaptı.”

Açıklamasına olayın sadece hırsızlık yapmakla bitmediğini de ekleyen Lake, durumun sizinle çalışmak isteyen markaları da etkilediğini ve bunun kendisini maddi olarak etkilediğini de eklemiş.

Hırsızın kim olduğundan bahsedilmemesine karşın ikiliyi de yakından takip edenler Lake’in eski arkadaşı Clayton’ı suçladığını düşünmüşler.

FOTO 3

Londra merkezli internet haberciliği yapan medya kuruluşu UNILAD’e konuşan Clayton ise hırsızlıkla suçlanmasının nedeninin paylaştığı fotoğrafların tarihleri olduğunu açıklamış:

“Sosyal medya hesabım moda sektöründe geçirdiğim 16 yılı yansıtmakta. Gönderilerimin her biri renklerin bütünlüklü bir hikaye oluşturması amacıyla 30 ile 120 gün öncesinden planlanıyor, photoshoplanıyor ve yaratılıyor.

Fotoğraflarıma arka plan olabilecek yeni bir duvar varsa önceden düzenlenmiş programıma sıkıştırmam için o anki renk düzenime uyması veya zaman kısıtlaması olan bir marka işbirliğim olması lazım.

Demek istediğim, paylaştığım fotoğraflar nadiren o hafta çekilmiş oluyorlar. Instagram sayfamın renklerin akışına göre düzenlendiği açıkça görülüyor, yani ilk paylaşan ben olayım diye yeni bir duvarın önünde hemen fotoğraf çekilecek değilim.

İşlerimin içerikleri, özgünlüğü ve yaratıcılığı ile değerlendirilmesini istiyorum. Instagram kitlemi orijinal içeriklerim oluşturdu; sansasyonel haberlere konu olmak değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.