Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mezuniyet elbisesiyle polis şiddetine kurban gidenleri andı

Milan Bolden-Morris isimli lise öğrencisinin mezuniyetinde giydiği elbisenin üzerinde polis şiddetine kurban giden siyahi erkek, kadın ve çocukların fotoğrafları bulunuyor. Elbisenin tasarımı ise hazır giyim ve grafik tasarım ile ilgilenen Terrence Torrence adlı sanatçıya ait.

https://www.instagram.com/p/BTQEgHDBcCm/?taken-by=terrencetorrence&hl=en

Tasarlaması üç gün süren elbisenin üzerindeki isimler arasında polisin çevirmesiyle hapse atılan ve daha sonra gizemli bir şekilde ölen siyah genç kadın Sandra Bland; oyuncak tabanca ile oynarken bir polis tarafından vurulan Tamir Rice; Michael Brown, Philando Castile, Alton Sterling, John Crawford III ve Freddie Gray var.

Dec. 13, 2014 - New York, NY. Thousands of protestors march in Millions March NYC, a massive protest against police brutality. Photo by Julius Motal for Voices of NY

Elbisenin ön yüzünde ise 2012 yılında “şüpheli davranıyor” bahanesiyle vurulan Trayvon Martin’in yüzü bulunuyor. ABD merkezli bir medya kuruluşu olan BuzzFeed’in haberine göre Martin’in annesi Bolden-Morris’e ulaşmış ve elbiseyi giydiği için onu çok “cesur” bulduğunu söylemiş.

FOTO 2

Tasarımcı elbiseye daha fazla kişinin fotoğrafını eklemek istemiş ancak bir yerde kesmesi gerektiğini fark etmiş: “Eğer polis şiddetine kurban giden herkesi ekleyebilseydim, hâlâ elbisenin üzerine yüz dikiyor olurdum. Söylemesi üzücü ama gerçek bu.”

“Tamir Rice: 12 yaşında polisler tarafından öldürüldü. Bütün sistem suçlu!”
“Tamir Rice: 12 yaşında polisler tarafından öldürüldü. Bütün sistem suçlu!”

 

Elbiseyi taşıyan Bolden-Morris, kendi fotoğrafını siyahilere karşı eşitsiz tutumu ve polis şiddetini eleştiren bir toplumsal hareket olan Black Lives Matter’a (Siyahların Hayatı Önemlidir) gönderme yaparak paylaştı:

https://www.instagram.com/p/BTLH9atA0l8/?taken-by=_milan23_

“Siyahım, 17 yaşındayım ve Tanrı benden de büyük bir mesajı insanlara ulaştırmak için beni kullanıyor. #AllLivesMatter #BlackLivesMatter”

 

Elbiseyi sosyal medya hesabından paylaşan isimlerden biri de ünlü rapçi ve aktör Snoop Dogg:

https://www.instagram.com/p/BTPUi-3jL2f/?taken-by=snoopdogg&hl=en

“Polis şiddetine kurban giden Afro-Amerikalıları anan bir mezuniyet elbisesi.”

Torrence’in tasarımı sosyal medyadan çoğunlukla olumlu dönüş almasına rağmen, elbiseyi eleştirenler de var:

“Eğer biri üzerinde öldürülen polislerin fotoğrafları olan bir ‘Mavilerin Hayatları Önemlidir’ elbisesi giyseydi okul ne yapardı merak ediyorum.”
“Eğer biri üzerinde öldürülen polislerin fotoğrafları olan bir ‘Mavilerin Hayatları Önemlidir’ elbisesi giyseydi okul ne yapardı merak ediyorum.”

Önümüzdeki sene Boston Üniversitesi’ne başlayacak olan genç kadın, elbiseyi giydiği için gelen eleştirilere ise “Onlar için sadece dua ediyorum çünkü elbisenin arkasındaki mesaj benimle alakalı değil. Bu elbiseyi kendi reklamımı yapmak için veya içinde ne kadar iyi göründüğümü göstermek için giymedim. Hepsi gereksiz yere, gereksiz durumlarda hayatları ellerinden alınan insanlarla alakalı” yanıtını verdi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.