Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Genelkurmay Başkanı: “Suudi Arabistan’la istihbarat paylaşımına hazırız”

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gadi Eisenkot, İsrail tarihinde bir ilke imza atarak Suudi Arabistan medyasına konuştu. İki ülke arasında resmi olarak diplomatik ilişki bulunmuyor, buna rağmen Suudi Elif gazetesine demeç veren Eisenkot, İran’ı, Ortadoğu için en büyük tehdit olarak niteledi. İsrail Genelkurmay Başkanı, İran’ın niyetleri konusunda İsrail ve Suudi Arabistan’ın tam bir görüş birliği içinde olduğu da sözlerine ekledi. Haaretz gazetesinin haberine göre; Eisenkot Suudiler ile hemfikir olduklarını söylediği “İran’ın niyeti” içinse;  “İran, Lübnan’dan İran’a ve Körfez’den Kızıldeniz’e kadar bir Şii hilali yaratarak Ortadoğu’yu kontrol etmeye çalışıyor” yanıtını verdi. Suudiler’le İsrailliler’in hiç savaşmadığını da sözlerine ekleyen Korgeneral Eisenkot, ülkesinin Hizbullah’a karşı saldırı başlatmaya ise niyeti olmadığını söyledi ve “İran’ın gerilimi tırmandırma girişimlerini görüyoruz ama şu sırada buna yüksek ihtimal vermiyorum” dedi.

İsrail Genelkurmay Başkanı’nın açıklamalarını internet sitesine taşıyan Rus Russia Today (RT) ise, Haaretz’in haberinde yer vermediği önemli bir detayı başlığına taşıdı: İsrail, İran konusunda Suudi Arabistan ile istihbarat paylaşımına hazır. RT’nin haberinde, yine Haaretz’te yer almayan Eisenkot’un şu sözleri de yer aldı:

“Başkan Donald Trump’la beraber bölgede yeni bir uluslararası ittifak oluşturmak ve İran tehdidini durdurmak adına büyük bir stratejik plan için fırsat doğdu. İran’a karşı ılımlı Arap ülkeleri ile deneyim ve istihbarat paylaşımına hazırız.”

İsrail Genelkurmay Başkanı, ülkesinin yakın zamanda Suudiler’le istihbarat paylaşıp paylaşmadığı sorusuna ise, düne kadar “yalan haberdir” sanılacak bir açıklıkla, “gerekirse paylaşmaya hazırız. Ülkelerimiz arasında pek çok ortak çıkar var…” yanıtını verdi.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Riyad’da şaibeli koşullarda istifası, Suudi veliaht prensinin Hizbullah üzerinden İran’ı sıkıştırma girişimi olarak değerlendiriliyor. Medyascope.tv’nin daha önce yazılarını paylaştığı yorumcular, Suudi Arabistan’ın ABD’nin desteği ve İsrail’in askeri operasyonu ile Hizbullah’ın Lübnan’daki nüfuzunu kırmak istediğini, bu amaçla Başkan Trump’ın damadı Kushner’in taraflarla görüştüğünü ve hatta İsrail ve Suudi Arabistan arasında doğrudan gizli görüşmeler yapıldığını yazmışlardı. İsrail Genelkurmay Başkanı’nın açıklamaları, resmi kanallarda birbirlerini tanımayan bu iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin artık sır olmaktan çıkacağına işaret ediyor. Ancak Eisenkot’un sözleri Tel Aviv’in saldırıyı Suudlar’ın başlatmasını tercih ettiğini düşündürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.