Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Devrime hoşgeldiniz”: ABD’de öğrenciler bireysel silahlanmaya karşı ayaklandı

ABD’de başta başkent Washington DC olmak üzere ülkenin dört bir yanında çoğunluğu genç ve çocuk yüzbinlerce kişi Cumartesi gününü sokakta, bireysel silahlanmayı teşvik eden politikaları protesto ederek geçirdi. “March for Our Lives” (Hayatlarımız için Yürüyoruz) adıyla ve bireysel silahlanmanın sıkı denetimlere tabi tutulup kontrol altına alınması talebiyle düzenlenen yürüyüşleri Washington Post gazetesi “öğrencilerin liderlik ettiği siyasi hareketin en son ve en görünür gövde gösterisi” olarak tasvir etti.

DZFCisHW0AAnMD_

Washington’daki protestoları geçen ay düzenlenen saldırıda 17 kişinin öldüğü Florida’daki Marjory Stoneman Douglas Lisesi öğrencileri organize etti; Philadelphia, New York, Chicago ve Los Angeles gibi şehirler de dahil 800 ayrı yerleşimde de yine öğrencilerin inisiyatifi ile ikiz gösteriler düzenlendi. Ayrıca Londra, Paris, Cenevre ve Sydney gibi çeşitli başkentlerde de silahlanma karşıtları Amerikalı gençlerle dayanışma için sokağa çıktı.

paris march

Sadece öğrenciler konuştu

Washington DC de Oprah Winfrey ile George ve Amal Clooney gibi ünlüler de yürüyüşe katılırken, konuşmaların tamamını, öğrenciler yaptı. Açılışı yapan Stoneman Douglas lisesi öğrencilerinden Cameron Kasky Pennsylvania Bulvarı’nda 10 bloğu kapatan göstericileri “devrime hoşgeldiniz” diye selamladı ve siyasetçileri uyardı: “Ya halkı temsil edeceksiniz, ya da çekip gideceksiniz. Ya bizim yanımızda durum ya da sonuçlarına katlanın. Oy verenler geliyor.”

march

Katılımcıların hazırladığı pankartlardaki sloganlar da dikkat çekiciydi:
Bir twitter kullanıcısının paylaştığı bu fotoğrafta, 15 yaşındaki Kathryn pankartına “Tek bir çocuğun hayatı dünyanın bütün silahlarına bedeldir” diye yazarken, 14 yaşındaki Aria “hayatlarımız için değil sınavlarımız için endişelenmeliyiz” yazmış. Yine 14 yaşındaki Mia ise ülkenin en büyük silah lobisi National Rifle Association’dan (NRA) bağış alan siyasetçileri hedef almış.

Nitekim protestolara katılan Marjory Stoneman Douglas lisesi öğrencilerinin çoğunun yakalarına taktıklar 1 dolar 5 centlik fiyat etiketleri de NRA’dan (Ulusal Silah Birliği) seçim kampanyası için maddi destek alan Florida senatörü Marco Rubio’ya gönderme amaçlı imiş. Öğrenciler Rubio’nun aldığı bağış miktarını eyaletteki öğrenci sayısına bölerek, Florida yönetimi için her bir öğrencinin ne kadar değerli/değersiz olduğuna dikkat çekmek istemişler.

Bu arada Beyaz Saray’dan da gösteriler için Başkan Trump adına, ‘anayasal haklarını kullanan cesur genç Amerikalıların takdir” edildiğine dair bir açıklama yayınlandı.
ABD anayasası uyarınca silah satın almak ve taşımak bir hak ve bireysel özgürlük olarak kabul ediliyor. Associated Press ve NORC araştırma kuruluşunun verilerine göre Amerikalıların yüzde 69’u silahlanma yasalarının sertleştirilmesi gerektiğini düşünüyor.

guns

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.