Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

17 kişinin ölümünün ardından Filistin’de yas, İsrail’de inkâr var

Haftasonunda Filistin’de yas vardı; İsrail askerlerinin Cuma günü öldürdüğü 17 gösterici toprağa verildi. 30 Mart Cuma günü, Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen Toprak Günü’nün 42. yıl dönümünde, on binlerce Filistinli, mültecilerin geri dönüş hakkının tanınması ve Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması talebiyle, Gazze Şeridi’ni çevreleyen tel örgülü sınıra doğru yürüyüş düzenlemiş, İsrail ordusu şiddet içermeyen bu protesto eylemine ateş açarak karşılık vermişti.

İsrail ordusu, ateş açmasına gerekçe olarak bazı göstericilerin tel örgüleri aşma girişiminde bulunmasını, lastik yakıp taş ve molotof kokteyli atmasını gerekçe gösterdi. Ancak olaylar sırasında çekilen görüntüler, İsrail askerlerinin sınırdan epey uzakta olanlar dahil, silahsız kişileri vurduğunu gösteriyor. Washington Post gazetesine konuşan kurbanlardan 20 yaşındaki Bedir Sabbagh’ın kardeşi Muhammed, “benden sigara istedi. Verdim, yakıp iki nefes almıştı ki, kafasından vurdular,” diye anlatıyor. Nitekim kurbanların yakınları, öldürülenlerin silahsız olduğunu vurgulayarak, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağımsız soruşturma çağrısı yaptı

Erdoğan ile Netanyahu arasında sert atışma

Ancak İsrail BM’in bu yöndeki talebini reddetti. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman “İsrail askeri gerekeni yaptı. Bence bütün askerlerimiz bir madalyayı hak ediyor” açıklaması yaparken,Ankara İsrail’i orantısız güç kullanmakla suçladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, haftasonunda yaptığı konuşmalarda İsrail yönetimini “insanlık dışı saldırısından dolayı” kınadı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ankara’nın kınama mesajlarına Twitter’dan
“Dünyanın en ahlaklı ordusu yıllardır ayrım gözetmeksizin sivil nüfusu bombalayanlardan ahlak dersi alacak değil. Anlaşılan 1 Nisan’ı Ankara’da böyle kutluyorlar” sözleriyle karşılık verince, Cumhurbaşkanı Erdoğan Pazar günü hem Gazze sınırındaki olaylar hem de Netanyahu’nun Zeytin Dalı Harekâtı’nı hedef alan bu sözlerine şöyle tepki gösterdi: “Ey Netanyahu, sen işgalcisin. Sen işgalci olarak o topraklarda bulunuyorsun. Aynı zamanda sen bir teröristsin. Zira o mazlum Filistinlilere sizin yaptıklarınızı tarih kaydediyor. Bunu hiçbir zaman unutmayacaklar, unutmayacağız. İnanıyorum ki İsrail halkı da senden rahatsız”

Erdoğan’ın bu açıklamasına da İsrail Başbakanı twitter’dan “Erdoğan, kendisine yanıt verilmesine alışkın değil. Ama buna alışmaya başlamalı. Kuzey Kıbrıs’ı işgal eden, Kürt topraklarına yayılan ve Afrin’de sivilleri katleden biri bize ahlak ve değerler üzerine vaaz veremez” diye yanıt verdi.

İsrail ordusu, yargısız infazda bulunduğuna işaret eden tweetini sildi

Gazze Şeridi’nde kontrolü elinde bulunduran ve İsrail tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamas, olaylarda ölenlerden beşinin, silahlı kanadının üyesi olduğunu duyurdu. İsrail Savunma ordusu ise ölenlerin sekizinin Hamas üyesi olduğunu, iki kişinin de diğer militan gruplardan geldiğini ileri sürmüş, hatta askerlerinin sıktığı her kurşunun nereye gittiğini bildikleriyle övünen bir tweet atmıştı. Ancak doğru olsa bile yargısız infaz yapıldığının itirafı anlamına gelen bu paylaşım, arkası dönük, kaçan silahsız göstericilerin vurulduğu görüntüler ortaya çıktıktan sonra silindi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.