Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Makedonya ile Yunanistan isim anlaşmazlığında çözüme hem çok yakın hem çok uzak

Yunanistan ile Makedonya arasında 27 yıldır süregiden isim anlaşmazlığında çözüm hem çok yakın hem çok uzak: Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, iki ülkenin başbakanları arasında varılan anlaşmaya onay vermeyeceğini söyledi. Atina ve Üsküp hükümetleri, “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” isminde uzlaştıklarını duyurmuştu. Fakat İvanov, ülkesinin Nato ve Avrupa Birliği üyeliğine kapı açacak olsa da “utanç verici ve kabul edilemez” olarak nitelediği anlaşmayı Yunanistan’a çok fazla taviz verildiği gerekçesiyle imzalamayacağını söyledi.

752x395-yunanistan-ve-makedonya-arasindaki-isim-krizi-1516257823648

Çipras’ı idam mangası önünde resmeden gazeteye soruşturma

Anlaşma Yunanistan’da da tepki çekti. Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi, Cuma günü hükümet aleyhinde güvensizlik önergesi vereceğini duyurdu. Syriza partisiyle birlikte hükümet ortağı Bağımsız Yunanlar partisinin lideri Savunma Bakanı Panos Kammenos da, meclise geldiği zaman anlaşmaya karşı çıkacağını söylemişti. Bu arada Başbakan Aleksis Çipras ile Dışişleri Bakanı’nı “vatan haini” ilan edilen ve ikilinin fotoğraflarını idam mangası tarafından infaz edilirken resmeden aşırı sağcı bir gazete hakkında ise soruşturma açıldı.
Çi
İsimde uzlaşmadan Makedonlara AB ve NATO üyeliği yok

İsim anlaşmazlığı Makedonların 1991’de Yugoslavya’dan ayrılmasından bu yana iki ülke ilişkilerini olumsuz etkiliyor. Makedonya ismini “eski Yunan mirası” sayan ve ülkenin kuzeyinin de aynı isimle anılmasının komşu ülkenin toprak talep etmesine yol açabileceği endişesi taşıyan Yunanistan, Makedonya’nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliğine engel oluyor.

thumbs_b_c_d5a415f481518b2a47fdf109ff176d0f

Zora girse de anlaşmanın yürürlüğe girmesi hâlâ mümkün

Yunanistan Başbakanı Çipras ile Makedonyalı mevkidaşı Zoran Zaev arasında varılan anlaşma Cumartesi günü her iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından imzalandıktan sonra, önce Makedonya parlamentosunda oylanacak, ardından Ekim ayında da yine Makedonya’da halk oylamasına sunulacak. Parlamento onayı alması halinde Makedonya Cumhurbaşkanı’nın anlaşmayı ancak bir kez geri gönderme yetkisi var. Anlaşma Makedonya’daki oylamalardan sonra, Yunanistan Parlamentosu’nda da milletvekillerinin onayına sunulacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.