Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın doktor sayısını düşük tutmak için yıllarca giriş sınavlarında erkekler lehine hile yapan Tokyo Tıp Fakültesi yönetimi kamuoyundan özür diledi

Tokyo Tıp Üniversitesi Genel Sekreteri Tetsuo Yukioka ile Dekan Yardımcısı Keisuke Miyazawa, 10 yılı aşkın süredir okula giriş sınavlarında kadınlar aleyhine yaptıkları usulsüzlükler için bu sabah üniversite adına gazeteciler önünde eğilerek kamuoyundan özür dilediler.

Miyazawa “Üniversitemize başvurup da [yeterli oldukları halde] kabul edilmeyen kadınları düşündüğümde kalbim acıyor” diyecek, Yukioka ise, “derin üzüntü” duyduğunu söyleyecekti. Üniversite geçmişte haksızlığa uğrayan adayları kabul etmeye hazır olduğunu da duyurdu ama bunu nasıl yapacağına dair ipucu vermedi.

öüzr

Japonya’daki köklü ve yaygın cinsiyetçiliğin bir tezahürü olarak Tokyo Tıp Üniversitesi 2006 yılından bu yana, okula kabul edeceği kadın sayısını düşük tutmak amacıyla giriş sınavlarının sonuçlarını sistematik olarak manipüle etmişti. Öyle ki tüm sorulara doğru yanıt verseler dahi kadın adayların notu 100 üzerinden 80’i asla aşmıyordu. Bu da yetmezmiş gibi, ülkenin en başarılı özel üniversitelerinden biri olan okul yönetimi, sadece erkek öğrenciler için uyguladığı bir takım kriterlerle, erkek adaylara ekstra not da dağıtmıştı. Üniversite yönetiminin kadın doktor yetiştirmek istememe gerekçesi ise, evlenip çocuk sahibi olduklarında uzun mesailer yapamayacak olmalarıydı.

Skandal, eğitim bakanlığı bürokratlarından birinin oğlunun, sağlanacak araştırma fonları karşılığında okula kabul edildiğinin ortaya çıkması üzerine ve medyanın okulun aday kabul süreçlerini mercek altına almasıyla patlak vermişti. Üniversite, oluşan kamuoyu baskısı ile bir iç soruşturma yürüttü ve cinsiyet ayrımcılığı iddialarını doğrulayan sonuçları kamuoyuyla paylaştı.

Sözkonusu bürokrat ile rektör hakkında cezai soruşturma başlatıldı. Bürokratın oğlu okulun sınavlarında üç kere üst üste başarısız olmuş, dördüncü denemesinde yine başarısız olmasına rağmen ekstra 20 puan verilerek “geçer not”a ulaştırılmıştı.

İstatistikler, ülke çapında tıp okullarında okuyan kadınların oranını son 20 yıldır yüzde 30’da sabitlenmiş gösteriyor. Dolayısıyla diğer üniversitelerin de kadınları almamak için benzer cinsiyetçi uygulamalara başvurmuş olabileceği düşünülüyor. Nitekim Eğitim Bakanı tüm tıp okulları için giriş sınavları uygulamasının inceleneceğini duyurdu. Japonya’da toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ile mücadele amacıyla görece yeni kurulan Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı da daha etkin bir çalışma programı hazırlamayı vaat etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.