Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit İngiliz solunu da vurdu: İşçi Partisi’nde kaos

23 Nisan’da İngiltere’de yapılan Avrupa Birliği referandumda “Çıkalım” kararı çıkması ülkenin yerleşik siyasi kurumlarını derinden etkilemeye devam ediyor.

2015’de yapılan genel seçimlerde parlamento çoğunluğunu elden eden Muhafazakâr Parti lideri, Başbakan David Cameron’un istifa etmesinin ardından, şimdi de İngiltere’de sol siyasetin merkezi olan İşçi Partisi’nde isyan başladı. İsyanı tetikleyen ise İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn’ın, kurmuş olduğu gölge kabinenin dışişleri bakanı Hilary Benn’i kovması oldu. İddialara göre Benn, Corbyn’e karşı yeni liderlik arayışı başlatmak üzereyken kovuldu. Bu gelişmenin ardından Corbyn’in gölge kabinesinden 10 isim bugün peşpeşe istifa etti. Bu sayının önümüzdeki günlerde daha da artacağı söyleniyor.

corbyn_3438591b
Kendisini sosyal demokrat olarak tanımlayan 57 yaşındaki Jeremy Corbyn, 2015’de İngiliz İşçi Partisi’nin lideri seçilmişti. Corbyn referandum sırasında yaptığı “Aklımın yüzde 75’i AB’de kalalım diyor” açıklaması nedeniyle eleştirilerin odağına yerleşmişti.

Partide, Corbyn’in “Kalalım” kampanyasını etkili şekilde yürütemediği ve bu nedenle de İngiliz işçi sınıfının “Çıkalım” oyu vererek Brexit’in önünü açtığı düşünülüyor.

Corbyn’ın sözcüsü bugün yaptığı açıklama ile muhalefet liderinin istifa etmeyeceğini duyurdu.

İktidardaki Muhafazakâr Parti’de de Brexit depremi devam ediyor. Cameron’un istifa etmesi ve parti liderliğini Ekim’de yapılacak kongrede devredeceğini duyurması, partiyi hareketlendirdi. Referandum sürecinde ikiye bölünen partide, Brexit’cilerin kazanması bölünmenin kalıcı olabileceğini ortaya koyuyor.

Brexit’in en hararetli ve medyatik savunucusu Boris Johnson’ın bu hafta Cameron’un koltuğuna adaylığını açıklaması bekleniyor. Londra’nın eski belediye başkanı olan Johnson dışında en az iki Brexit’ci ismin daha başbakanlığa aday olması bekleniyor. Ancak Johnson’ın ipi göğüsleme şansı en yüksek aday olduğu düşünülüyor.

Bu olasılık sadece Muhafazakâr Parti’de değil pek çok İngiliz’in tüylerinin diken diken olmasına yol açıyor.

Nitekim bu akşam BBC’ye konuşan, ülkenin en önemli gazetecilerinden Alastair John Campbell’in “Boris başbakan olursa, Britanyalı olmaktan utanacağım” açıklaması geniş yankı yarattı.

Boris_trump
Boris Johnson (solda) hem siyaset tarzı hem de görüntü olarak sık sık ABD’de başkan aday adayı Donald Trump ile karşılaştırılıyor.

Diğer taraftan, İngiltere’nin Avrupa Birliği’ndeki en üst temsilcisi Jonathan Hill’ın “Bana düşen bir görev kalmadı” diyerek Cumartesi günü istifa etmesi gerilimi daha da arttırmış durumda.

AB cephesinden “Bir an önce çıkın” mesajı gelmesiyse işleri daha da kızıştırdı. Önümüzdeki hafta başında Cameron’ın, AB başbakanlarıyla bir araya gelmesi bekleniyor. Bu görüşmelerin İngiltere’nin AB’den çıkışını resmi olarak başlatıp başlatmayacağı merak ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.