Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim dünyası nefesi tuttu: Juno Jüpiter’in yörüngesine oturtulabilecek mi?

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Ağustos 2011’de fırlattığı “Juno” adlı uzay aracı önümüzdeki 12 saatte güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter’in yörüngesine girmesi bekleniyor. Juno geçtiğimiz günlerde, dünyadan bin 300 kat büyük olan Jüpiter’in manyetik alandan oluşan manyetosfer tabakasına başarıyla giriş yapmıştı.

juno-spacecraft-jupiter
5 basketbol sahası büyüklüğünde olan ve bugüne kadarki uzay araçlarına göre çok daha dayanıklı olarak üretilen Juno’dan önce Galileo uzay aracı 1995-2003 arasında Jüpiter’in yörügesinde dönmüştü.

Beş yılda 2.8 milyar kilometre katederek Jüpiter’e yaklaşan Juno, her şeyin planlanan şekilde gitmesi durumunda, saatte 265 bin kilometre hızını kesecek ve Jüpiter’in yörüngesine yerleşmeye çalışacak. Beş adet basketbol sahası büyüklüğündeki Juno, büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluştuğu bilinen Jüpiter’in tüm kozmik yapısını, ilk oluşma halini, iç yapısını, atmosferini ve güneş sisteminin tarihini araştıracak. Eğer Juno başarıyla Jupiter’in yörüngesine oturtulamazsa, 1.1 milyar dolara mal olan proje çöpe gidecek.

NASA, ABD’nin bağımsızlık günü olan 4 Temmuz’da yerel saat ile 22:00’de (TSİ: 5 Temmuz 08:00) projenin başarılı olup olmadığını dünya kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

NASA’nın Juno ile ilgili yayınladığı “Bilinmeyene doğru” adlı tanıtım videosu (İngilizce):

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.