Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CENTCOM’un ABD’li komutanı: “Darbe girişimi sonrası TSK’daki ihraçlar endişe verici”

ABD’nin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya’daki askeri gücü CENTCOM’un komutanı General Joseph Votel, 15 Temmuz darbe girişimi ardından TSK bünyesinde gerçekleştirilen tutuklamalarla ve ve ihraçlarla ilgili “endişe” duyduğu söyledi.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Perşembe günü ABD’de gerçekleştirilen Aspen Security Forum (Aspen Güvenlik Forumu) toplantısında konuşan Votel, pek çok Türk subayıyla yakın işbirliği içinde olduklarını vurgulayarak, TSK bünyesinde yaşanan belirsizlikler ve ihraç kararları için “Bu durumdan çok çok endişe etmeliyiz” dedi. “Yaşananların bölgede yürüttüğümüz operasyonları ve Türkiye ile yaptığımız işbirliğini etkilemesinden endişe ediyorum” açıklamasında bulunan General Votel, yaşananların halihazırda İncirlik’ten yürütülen koalisyon operasyonlarını etkilediğini açıkladı.

general-joseph-votel
58 yaşındaki Joseph Votel, Ağutos 2014’den beri CENTCOM’un komutanlığını yapıyor.

Forumda konuşan ABD Ulusal İstibarat Direktörü James Clapper da, “Türkiye’de olan bitenler, istihbarat ve özellikle de anti-terör istihbaratı konusundaki işbirliğimizi geriletecek ve zorlaştıracak” dedi.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı Komutanı Curtis Scaparrotti ise darbe girişimi ardından Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile konuştuğunu belirtti. Akar’ın kendisine durumun gergin olduğunu ancak yine de gelişmelere pozitif baktığını ve de sağlam bir müttefik olarak Türkiye’nin NATO’ya olan bağlılığını vurguladığını söyledi. Scaparrotti en yakın zamanda Akar’ı ziyaret etmek istediğini belirtti. Scaparrotti, “Darbe girişimi ardından, NATO olarak beraber çalıştığımız bazı subaylar ya tutuklandı ya da emekliye sevk edildi. Türkiye’de yapmamız üzerinde çalışmamız gereken işler var” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.