Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ordu ve emniyette yeni ihraçlar, TİB kapatıldı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında Kanun Hükmünde Kararnameler çıkmaya devam ediyor. Pazartesi günü Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un duyurduğu dördüncü ve beşinci Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) Resmi Gazete’de yayımlandı.

Genelkurmay Başkanı seçiminde kuvvet komutanlığı şartı aranmayacak

Kararnamede en önemli değişikliklerden biri Genelkurmay Başkanı’nın seçimiyle ilgili oldu. Daha önce Genelkurmay Başkanı seçilecek kişinin Kara, Hava ya da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevi yapmış olması gerekiyordu. Yeni kararnameye göre bu zorunluluk kaldırıldı. Bundan böyle genelkurmay başkanı, orduda görev yapan orgeneraller ya da oramiraller arasından seçilebilecek. Seçim yine Bakanlar Kurulu teklifi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak.

Öte yandan Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı’na bağlandı. GATA öğrencileri ise, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde öğrenim görmeye devam edecek.

İhraçlar Sürüyor

FETÖ ile ilişkisi tespit edilen kamu personellerinin ihracı da devam ediyor. Kararnameye göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan 196, Türk Silahlı Kuvvetlerinden 136 (Kara Kuvvetleri Komutanlığından 32, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 25, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 6 subay, 44 astsubay ve 5 uzman çavuş) ve Emniyet Genel Müdürlüğünden 2 bin 360 personelin kurumlarıyla bağı kesildi. İhraç edilenlerin silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri ve pilot lisansları iptal edilecek. Bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatından çıkarılanların rütbe ve memuriyetleri mahkumiyet kararı aranmaksızın alınacak.

TİB kapatıldı

15 Temmuz’dan sonra en çok tartışılan kurumlardan biri de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)’di. Cemaat’in yoğun olarak örgütlendiği alanlardan biri olduğu ileri sürülen TİB kararname ile kapatıldı. Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın ve TİB’de görevli daire başkanlarının görevleri sona erdi. Telekomünikasyon işlemleri ve dinlemeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde yürütülecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.