Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteciler adliye koridorlarında

Taraf gazetesi eski genel yayın yönetmeni Ahmet Altan, genel yayın yönetmeni yardımcısı Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur, Balyoz darbe planı haberleri için yargılandıkları dava ile bugün hakim karşısına çıktılar. Tutuklu bulunan Mehmet Baransu ile yurtdışında bulunan Tuncay Opçin’in de yargılandığı davada; Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur için 52 yıl 6 aya kadar, Mehmet Baransu ve Tuncay Opçin için ise 75 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianameye göre, İstanbul 1. Ordu Karargahı’nda ‘çok gizli, gizli’ ibareli, devletin güvenliğini tehlikeye sokacak nitelikteki belgeleri ordu içinden temin ettiği iddia edilen Tuncay Opçin için ‘paralel yapı’ yöneticisi, Mehmet Baransu için örgüt üyesi ifadeleri yer alırken, Baransu ve Opçin’den belgeleri alıp, Taraf gazetesinde yayınlayan Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un ise bu yapıyla bağlantılı olmadıkları belirtiliyor.

ahmet altan

Duruşmadan önce sanık avukatlarına verilen iddianame ile duruşma da okunan iddianamede bazı farklılıklar tespit edilmesi üzerine konu yargıça beyan edildi. Yargıçtan, “Kesme-yapıştırmada hata olmuş olabilir. Durumu savunma sıranız geldiğinde tekrar ifade edebilirsiniz” açıklaması geldi. İddianamenin bir bölümünde ‘sanık Can Dündar’ ifadesi geçiyor.

Sanıkların savunmalarından önemli noktalar:

Ahmet Altan: Suçlamayla ilgili tek bir kanıt yok. Eğer gizli belge temininden suçlanıyorsak darbe iddialarını kabul ediyorsunuz demektir.

Ahmet Altan: Balyoz seminerinden yargılanıyorsam, ben kayıtları dinledim, korkunçtu. Erdoğan’da “dinledim ve şoke oldum” demişti.

Mehmet Baransu: Eğer Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve benim yaptığım haberler olmasaydı askeri vesayeti nah bitirirdiniz.

Mehmet Baransu: İddianamenin herhangi bir yerinde hükümeti yıkmaya yönelik bir iddia görmedim. İddianamede baştan sona 1000’e yakın doğru olmayan iddia var.

Mehmet Baransu: 17-25 Aralık’tan sonra hakkımda açılan 70 tane dava var. Avukatımla haftada bir gün, 20 dakika görüşebildim. Ben tutuklu muyum, esir miyim belli değil. Delilleri bana vermediniz. Ekleri alamıyorum. Savunmamı onları gördükten sonra yapacağım.

Mehmet Baransu: Madem bu dosyaları Tuncay Opçin’den aldım, o halde neden kaçmasına izin verdiniz?

Yasemin Çongar: Tuncay Opçin’i bir defa gördüm. Mehmet Baransu askere gittiğinde Opçin ile bir kere haber için görüştüm.

Yasemin Çongar: Bavul, Mehmet Baransu tarafından gazeteye getirildiği gün ben orada değildim, dolayısıyla belgelerin asıllarının içinde yer aldığı söylenen bavulu hiç görmedim, o bavulla aynı mekânda hiç bulunmadım. Bu davanın konusu olan Egemen Harekât Planı o bavuldaki belgeler arasında mıydı değil miydi bilmiyorum.

Yıldıray Oğur: Balyoz haberlerinden mağdur olmuşlar varsa özür dilerim. Kötü gazetecilik 52 yılla yargılanmamalı…

7 saat süren duruşmanın ardından davanın 23 Kasım’a ertelenmesine, sanık Mehmet Baransu’nun tutukluluk halinin devamına karar verildi. Ayrıca Mehmet Baransu’nun avukatının yaptığı, müvekkilinin duruşmaya hazırlanabilmesi için cezaevindeki gerekli şartların yerine getirilmesi talebi mahkeme heyetince kabul edildi. Diğer sanıklar davadan vareste tutuldu.

Öte yandan 30 Ağustos günü haklarında yakalama kararı çıkan, Gülen Cemaati’nin medya ayağını teşkil ettikleri iddia edilen 35 kişiden, gözaltında bulunan 12 kişi bugün emniyet ve savcılıktaki sorgularının ardından hakim karşısına çıkıyor.

Savcılık sorgularının ardından şüpheliler Alparslan Akkuş, Nurullah Öztürk, Rasih Yılmaz ve Ömer Şahin serbest bırakılırken, Meydan gazetesi eski yazarı, şarkıcı Atilla Taş, Türksolu dergisi yazarı Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Yeni Şafak ve Haberdar.com eski yazarı Murat Aksoy, Mutlu Çölgeçen, Hürriyet internet editörü Dinçer Gökçe, Bugün gazetesi muhabiri İskender Yunus Tiryaki, Postmedya.com site yöneticisi Levent Arap  ve Ayhan Şimşek tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Bunlardan Çulhaoğlu, Taş, Çölgeçen ve Aksoy tutuklandı.

Gülen cemaatinin medya ayağını teşkil ettiği iddia edilen 12 gazeteci adliyeye sevk edildi
Gülen cemaatinin medya ayağını teşkil ettiği iddia edilen 12 gazeteci adliyeye sevk edildi

Gülen Cemaati operasyonlarının yanı sıra Özgür Gündem gazetesinin nöbetçi yayın yönetmeni kampanyasına destek veren 9 isim ifade vermeye çağrıldı. Hasan Cemal, Çilem Küçükkeleş, Derya Okatan, Said Sefaoğlu, Tuğrul Eryılmaz, Dicle Anter, Hasan Hüseyin Tahmaz, Murat Uyurkulak ve Nadire Mater gibi isimler, nöbetçi yayın yönetmenliği yaptıkları gün yapılan haberlerden yola çıkılarak ‘terör örgütü propagandası yapmak’ iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında 15 gün içinde ifade vermek durumundalar.

özgür

Aralarında Nazlı Ilıcak, Ergun Babahan, Mustafa Ünal ve Celal Azmi Kalyoncu gibi isimlerinde bulunduğu 115 gazetecinin Gülen Cemaati ile irtibat, iltisak ya da aidiyet içinde bulundukları gerekçesiyle sürekli basın kartları iptal edildi.

nazlı

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce bugün alınan karar ile birlikte iptal edilen sürekli basın kartı sayısı 620’ye yükseldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.