Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’deki Cemaat okulları zor durumda

Reuters’ın Julia Harte ve Matt Spetalnick imzalı özel haberinde ABD’de faaliyet gösteren Gülen cemaati okullarının bir süredir sıkı vergi denetimleri ve baskı altında olduğu belirtildi. Cemaat uzun bir süredir, “charter school” adı verilen, özel işletmeler tarafından kurulmakla birlikte federal  fonlardan gelen parayla işletilen okullar aracılığıyla ABD’de etkin bir şekilde faaliyet yürütüyor. Cemaat’in ABD’de 150’nin üzerinde “charter school”u olduğu biliniyor.

Cemaat okullarına son dönemde fonları kötüye kullanma ve vize sahtekârlığı iddiasıyla açılmış soruşturmalar mevcut ancak henüz dava aşamasına gelmiş bir dosya bulunmuyor. Haberde, önceki senelerde bu okullarda istihdam edilmek üzere Türkiye’den gelen bin civarında kişiye vize alınırken soruşturmalardan sonra bu rakamın 360 kişiye kadar düştüğü belirtiliyor.

Okullara artan baskının eski ve yeni Cemaat üyeleri tarafından da teyit edildiği belirtilen haberde Cemaat’in son iki yılda yalnızca üç yeni okul açabildiği belirtiliyor. Reuters’ın  verilerine göre 2010 yılından itibaren 15 Cemaat okulu kapandı ya da başka işletmelere devredildi.

Illinois eyaletinde bulunan Niagara Vakfı yönetici vekili Hakan Berberoğlu Reuters’a yaptığı açıklamada “Soruşturmalar ve medya tarafından izlenmemizden bu yana okullar mali işlemlerinde, aldıkları sözleşmeli çalışanlar konusunda eskisine göre belki beş kat daha dikkatli davranıyorlar” dedi.

Haberde, Gülen cemaati ile bağlantılı olup aynı zamanda okulların yönetiminde olan bazı kişilerin son yıllarda ABD Kongresi üyeleri tarafından Türkiye ve komşu ülkelerine düzenlenen gezilerin sponsoru olduklarının altı çiziliyor. Reuters haberinde ABD Adalet Bakanlığı’nın bu gezilerin finansmanında yolsuzluklar olabileceği iddiasıyla soruşturma başlatması üzerine gezilerin son bir yıldır düzenlenmediği belirtiliyor.

Cemaat’in ABD’de baskı ve soruşturmalara maruz kaldığı iddialarını Fethullah Gülen’in sözcüsü Alp Aslandoğan Reuters’a “Bu konuda bir kaygımız yok” diyerek cevap veriyor.

Reuters haberinde, Türk hukukçuların “Cemaat’in bu okullardan elde ettiği 500 milyon dolar geliri Türkiye’de yıkıcı faaliyetlerde kullandığını” belirttiğini ama hukukçuların ellerinde Cemaat’in bunu nasıl gerçekleştirdiğine dair somut veri olmadığı yorumu yapılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.