Üniversitede yeni bir intihal iddiası

Ankara’da faaliyet gösteren Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü’nün direktörü Dr. Volkan Özdemir, iki sene önce bir kitap için yazdığı makalenin Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Erhan Büyükakıncı tarafından izinsiz kullanıldığını ve makalede intihal yapıldığını iddia etti. Özdemir, şikayetini mahkemeye taşıdı.

Dr. Özdemir ile Prof. Büyükakıncı iki yıl önce düzenlenen “Balkanlarda Barış ve Türkiye” başlıklı konferansta tanıştı. Prof. Büyükakıncı, konferans sonrası Volkan Özdemir’den “Sibirya ve Rus uzakdoğusunun jeo-ekonomik potansiyeli ve bölge kalkınmasının dünya ekonomisine katkısı” adlı makalesini “Sibirya” konulu kitap çalışması için istedi.

Dr. Özdemir makaleyi e-posta yoluyla Prof. Büyükakıncı’ya gönderdi. Ancak makale iki yıl boyunca kitaba basılmadı. Konuyu araştıran Dr. Özdemir internet üzerinden yaptığı arama sonucunda Erhan Büyükakıncı’nın 9-11 Eylül 2015 tarihindeki “Uluslararası Avrasya Ekonomileri Konferansı”na sunduğu “Rus dış politikasında Sibirya faktörü: ekonomik araçlar ve jeopolitik oyunlar” adlı sunumda kendi makalesindeki bilgilerin olduğu gibi kullanıldığını fark etti. Hatta sunumda yer alan “sonuç değerlendirmesi” kısmı iki cümle hariç kelimesi kelimesine aynısıydı.

Önce Prof. Büyükakıncı’nın Eylül 2015’teki konferansa gönderdiği makaleden bazı bölümleri dikkatinize sunuyoruz:

screen-shot-2016-10-06-at-13-43-06

 

 

 

2

Burada da Dr. Özdemir’in Ağustos 2014’te Prof. Büyükakıncı’ya yolladığı ancak yayınlanmayan makaleden örnekleri ise okuyabilir ve diğeriyle karşılaştırabilirsiniz:

screen-shot-2016-10-06-at-16-41-48

2Konuyla ilgili konuştuğumuz Dr. Özdemir bunun bir akademik açıdan kabul edilemez olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Bunu yapan kişi ne taşra üniversitesinden ne de genç. prestijli bir üniversitede profesörlük yapıyor. Beni bir yılı aşkın süredir, makale kitaba basılacak diyerek bekletti, maillerime cevap vermedi. Sonunda da bu fikir hırsızlığıyla karşılaştım. Etik açıdan bunu yargıya taşıyorum. Benim akademide yükselmek gibi bir derdim yok, bunun için rahatım. Amacım bundan sonra bu intihallerin rahatça yaşanmaması. Akademideki etiği koruyabilmek.”

Haberimiz için Prof. Erhan Büyükakıncı’ya e-posta adresinden ve üniversiteden ulaşmaya çalıştık ancak kendisinden herhangi bir cevap alamadık. Bugün ise (6 Ekim) Prof. Erhan Büyükakıncı’nın Volkan Özdemir’e konuyla ilgili bir e-posta yolladığını öğrendik.

Prof. Büyükakıncı burada “O dönemde konferans kurulunun yazıyı göndermek şartıyla katılımımı talep etmesinden doğan acil durumdan ötürü bildiriyi yazıya aktarırken belirli dikkatsizliklerim oldu” diyor. Ayrıca Dr. Özdemir’in kendisine başvurmadan sorunu sosyal medyaya taşımasının yanlış olduğunu belirtiyor.

İntihal uzun bir süredir akademide rastlanan bir durum. Tanım olarak başkasına ait fikir, düşünce, kavram, makaleyi sahibine atıfta bulunmadan kendisinin gibi yazılması. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Politikaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (BEPAM) yaptığı araştırmaya göre Türkiye’deki yüksek lisans ve doktora tezlerinin yüzde 34’ünde “yüksek intihal” var. Yani yazılan tezlerin üçte birinde akademik hırsızlık mevcut.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.