Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekonomide çarklar dönmüyor

Bugün büyümenin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretimi verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Eylül’de, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 geriledi.
image2Grafik: Faik Öztrak

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 3,8 azaldı.

İmalatta üretim yüzde 3,9 düştü 

Ana sanayi gruplarında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 14,2 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamanın detaylarına baktığımızda, eylülde bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,3 düştü.

İmalat sanayisinde rekor mobilyada

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayisinde bir önceki aya göre en fazla düşüş yüzde 20,4 ile mobilya imalatında gerçekleşti. Mobilyayı 16,9 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı, yüzde 13,7 ile makine ve ekipmanlarının kurulumu ve onarımı takip etti.

TÜİK, Ağustos’ta %9.4 olarak açıkladığı aylık sanayi üretimi artışını %8.8’e revize ettiğini duyurdu.

Açıklanan bu veriler ile 2016 yılı büyüme rakamının beklenenin çok altında kalacağını işaret ediyor.

Dolar’da yeni rekor

Son dönemde yaşanan siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı beklentileriyle sürekli rekor tazeleyen Dolar/TL, bugün sabah açıklanan ve beklentinin aksine sert düşen sanayi üretimi verisi ile yeni bir rekora imza attı. Dolar/TL gün içinde 3,1850’yi gördü ve 1981 yılından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Türkiye saati ile yarın sabah saatlerinde kesin sonuçlarına ulaşacağımız ABD seçimleri de Dolar/TL’nin ateşinin yükselmesinin bir diğer nedeni.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.