Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte yıllık yüzde 1,8 küçüldü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 küçüldüğünü açıkladı. Beklenti Türkiye ekonomisinin yüzde 0,3 büyümesiydi. Bu veriyle birlikte ekonomi 27 çeyreğin ardından ilk kez küçüldü.

Devletin nihai tüketim harcamalarının yüzde 23,8 artmasına rağmen ekonomi yüzde 1,8 daraldı. Bunun yanında tüketim harcamaları %3.2 düşerken ihracat da %7 daraldı.

Hesaplama metodunu değiştiren TÜİK bugünkü verilerle birlikte artık Ulusal Hesaplar konusunda Avrupa Birliği Yönetmeliklerine (ESA 2010) göre verileri açıklayacak.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla 655 milyar 400 milyon TL oldu.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; tarım sektörünün toplam katma değeri, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak %7,7 azaldı, sanayi sektörünün toplam katma değeri %1,4 azaldı, inşaat sektörünün toplam katma değeri %1,4 arttı ve hizmetler sektörünün toplam katma değeri %8,4 azaldı.


Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları %3,2 azaldı

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, zincirleme hacim endeksi olarak %3,2 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları %23,8 arttı ve gayrisafi sabit sermaye oluşumu %0,6 azaldı.

Mal ve hizmet ihracatı %7 azalırken, ithalat %4,3 arttı

Mal ve hizmet ihracatı, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %7 azaldı, ithalatı ise %4,3 arttı.

İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı %36,1 oldu

İşgücü ödemelerinin cari gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı döneminde %31,4 iken bu oran 2016 yılının üçüncü çeyreğinde %36,1 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %53,3’den %47,4’e düştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.