Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim değişikliği kutup bölgelerindeki geyikleri yok ediyor

Küresel iklim değişikliğinin son kurbanı kutup bölgelerinde yaşayan geyikler oldu. Finlandiya’daki Lapland Üniversitesi’ne bağlı Kutup Merkezi’nin gözlemlerine göre iklim değişikliği ve buzulların erimesiyle birlikte sadece 2013 yılında 60 binden fazla geyik açlık yüzünden telef oldu. Kutup Merkezi’nde görevli bilim insanları Yamal Yarımadası’nda sürdürülen çalışmalarda 2013’ten itibaren geyik popülasyonunda açlığa dayalı geniş çaplı ölümler olduğunu belirlediler.

İklim değişikliği öncesi Yamal Yarımadası’nda 27 bin kilometrekarelik bir alanda 275 bin civarı geyik yaşıyordu. Bölgede kış aylarında ısı düşse de geyikler karın altındaki otlara ulaşarak beslenebiliyorlardı. İklim değişikliği sonrası sonbaharda uzun süreli yağışlar, toprağın daha derin katmanlarında buzlanmaya sebep oldu ve ani ısı değişimleri sonucu kar yerine buzlanmalar arttı. Buzu aşıp tabandaki otlara ulaşamayan geyikler de açlık yüzünden kırılmaya başladı.

winter_roe_deer

61 bin geyik açlıktan öldü

Huffington Post web sitesinde yer alan habere göre Kutup Merkezi’nde konuyla ilgili araştırmayı yürütenlerden Bruce Forbes sadece 2013 yılında bu ani değişim ve buzlanma sebebiyle 61 bin geyiğin telef olduğunu söylüyor.

Geyikler ve balıkçılık Batı Sibirya’da yaşayanlar için yaşamsal önem taşıyor. Bölge halkı geçimini ve yiyecek ihtiyacını geyik yetiştirerek karşılıyor. Bilim insanları geyiklerin sayısının hızla yok olduğu bölgede uydu görüntüleri ve iklim değişim modellemelerinin yanı sıra bölgede yaşayan 60 geyik çobanıyla da görüşmüş. Çobanlar 8 Kasım 2013 günü 24 saat süren fırtına sonrası aşırı buzlanma yüzünden geyiklerin topluca telef olduğunu belirtmişler. Namal bölgesinde yaşayan halk göçerek yaşıyor ve geyikler kültürlerinin en önemli parçalarından biri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.