Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aselsan’ın geliştirdiği yeni savunma sistemlerini taşıyan tekne Yunan adasında karaya oturdu

Aselsan tarafından geliştirilen kısa menzilli savunma sistemi (Close in Weapon Systems-CIWS) denenmek amacıyla Tuzla’dan Antalya’ya gönderilmek istendi. Ancak askeri malzemeyi taşıyan tekne Yunanistan’da karaya oturdu.

Aselsan Korkut isimli uçaksavar sisteminin, savaş gemilerine takılmak üzere geliştirilmiş bir türevi olan kısa menzilli gemi savunma sistemi (CIWS) geliştirdi. Bu sistemler, küçük ve hızlı su üstü hedeflerine, kara hedeflerine ve en önemlisi gemiye gelen güdümlü füzelere karşı savunmada kullanılıyor. Bu tür sistemleri geliştirmek çok zor olduğu için dünyada çok az sayıda üreticisi bulunuyor.

CIWS’lar 26 Aralık’ta, Antalya açıklarında denenmek üzere Tuzla’dan bir tekneye yüklendi. Ancak bu balıkçı teknesinden bozma Alcatras isimli 28 metre uzunluğunda bir tekneydi.

Ancak yolculuk sırasında hiç beklenmedik bir gelişme yaşandı. Alcatras teknesinin dümeni İstanköy (Kos Adası) açıklarında kilitlendi ve tekne içindeki stratejik yükle birlikte karaya oturdu. Yunan medyası bu olayı hızla haberleştirdi. Görüntülerde gösterilen, tekneye yüklü konteynırlarda yer alan malzemeler meraka yol açtı.

foto-1

Tekneye dair görüntüler ilk olarak Twitter’da yayınlandı. İlk anda ne olduğu tam olarak belli olmayan bu malzemelerin daha sonra Türkiye tarafından geliştirilen savunma sistemleri olduğu anlaşıldı. Malzemelere Yunan makamları el koydu.

Yunan internet sitesi “OnAlert” Alcatras’ın taşıdığı kargonun başka bir deniz aracına transfer edildiğini duyurdu. Ulaştırma Bakanlığı ise gemide Aselsan’a ait savunma mekanizmalarına ait yük olduğuna ilişkin iddiaları doğrulamadı. Yetkililer, “Böyle bir yük olduğuna dair bilgi yok” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.