Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nazi savaş suçlusu Suriye’de sefalet içinde öldü

İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi Soykırımı’nın baş mimarlarından Adolf Eichmann’ın sağ kolu, Nazi subayı Alois Brunner’in 2001 yılında Suriye’nin başkenti Şam’da sefalet içinde öldüğü iddia edildi. Fransız basınında yer alan habere göre Brunner, Suriye’de bulunduğu süre zarfında Hafız Esad’a danışmanlık da yapmıştı.
Fransız Revue XXI dergisinin Suriyeli üç eski istihbarat görevlisiyle yaptığı röportajlara dayandırarak verdiği haberde, Brunner’in 2001 yılında, 89 yaşındayken, başkent Şam’da gözetim altında tutulduğu, Suriye istihbaratına ait bir yeraltı hücresinde hastalık ve sefalet içinde öldüğü iddiasına yer verildi.  Derginin konuştuğu istihbarat görevlileri, “Son anlarına kadar Nazi ideolojisine sadık kaldı. Kendisine kötü davranılıyordu. Çok yorgun ve çok hastaydı. Acı çekiyordu ve bağırışlarını herkes duyabiliyordu” şeklinde konuştu.
1912 yılında Avusturya’da doğan Alois Brunner, Yahudi Soykırımı’nı ifade eden “Kesin Çözüm” politikasının mimarlarından biri olan ve Nazi rejiminin önde gelen üyelerinden Adolf Eichmann’ın yakın çalışma arkadaşıydı. Soykırım’la ilgili suçları araştıran Simon Wiesenthal Merkezi’nin bilgilerine göre başta Fransa olmak üzere değişik ülkelerden 128 bin 500 Yahudi’nin toplama kamplarına gönderilmesinde rol oynamıştı.
İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Almanya’nın teslim olmasının ardından Eichmann ve Brunner kayıplara karışmıştı. Eichmann daha sonra Arjantin’de yakalanmış ve İsrail’de yargılanarak 1962 yılında idam edilmişti. Brunner hakkında ise ilerleyen yıllarda sayısız iddia ortaya atılmıştı. İsrail istihbaratının Brunner’in peşinde olduğu ve İsrailli ajanlar tarafından düzenlenen bir bombalı saldırıda Brunner’in yaralandığı da bu iddialar arasındaydı. Alman Bunte dergisi, Brunner’in Suriye’de olduğunu 1985 yılında ortaya çıkarmıştı. Simon Wiesenthal Merkezi de daha önce Brunner’in 2009 veya 2010 yılında Suriye’de öldüğünü tahmin ettiklerini ancak kesin kanıtlara sahip olmadıklarını açıklamıştı.
brunner2
Fransız Revue XXI dergisinin son haberinde ise, Suriye istihbaratı tarafından çok sıkı korunan Brunner’in 1950’lerden beri Suriye istihbaratı ile işbirliği halinde olduğu, Suriye rejimine danışmanlık yaptığı, istihbarat uzmanlarının yetiştirilmesinde ve Gestapo işkence yöntemlerinin öğretilmesinde görev aldığı iddia edildi.  Habere göre, 1989’dan itibaren ev hapsinde tutulan Brunner, 90’lı yılların sonunda kilitli bir yeraltı hücresine kapatılmıştı. Derginin görüştüğü eski istihbaratçılar; rejimin bu kararında, Brunner’in Suriye’de bulunmasının ispatlanmasından duyulan kaygının rol oynadığını söyledi. Brunner’in yakın korumalığını da yapan bir istihbaratçı, Brunner’in Şam’da defnedildiğini açıkladı.
Alman DPA Ajansı’na konuşan Wiesenthal Merkezi’nin Kudüs Direktörü Efraim Zuroff ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Eğer Fransız dergisinin iddiası doğru çıkarsa, onun acılar içinde ve bir köpek gibi ölmesinden çok mutlu olacağım. Bu ufak bir tesellli, ama yine de bir teselli”.

Brunner, 2001 yılında Fransa’da, insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle gıyabında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.