Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijerya’da jetler Boko Haram yerine mülteci kampını bombaladı: En az 52 ölü

Nijerya Hava Kuvvetleri, ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Borno eyaletine bağlı Rann kentindeki bir mülteci kampına saldırdı. Saldırıda, en az 52 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken 120 kişi de yaralandı. Saldırının, bölgenin yakınlarında konuşlanan radikal İslamcı terör örgütü Boko Haram’ı hedeflediği, istihbarat hatasından dolayı mülteci kampının isabet aldığı belirtiliyor.

 

foto1

 

Yerel saate göre, sabah 9 sularında gerçekleşen saldırıda, aralarında Sınır Tanımayan Doktorlar ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi gönüllülerinin de bulunduğu 52 kişi yaşamını yitirdi. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, web sitesi üzerinden yaptığı açıklamasında, aşırı şiddetten kaçan savunmasız insanlara yönelik bu çaplı büyük bir saldırının şok edici ve kabul edilemez olduğunu belirtti.

 

std

 

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi ise, altı üyesinin hayatını kaybettiğini ve 13 üyesinin de yaralandığını bildirdi.kizil-hac%cc%a7-duyuru

 

Kızıl Haç, “Yardım çalışanlarına, güvenli bir şekilde ve en çok ihtiyaç duyulan yerlerde çalışmalarını sürdürebilmeleri için izin verilmesi çağrısını yineliyoruz” açıklamasında bulundu.

kizil-hac%cc%a7-c%cc%a7ag%cc%86ri

 

Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Rann kentinde, Boko Haram isyancılarını temizlemek için çalışan Hava Kuvvetleri’nin yanlışlıkla bir sivil topluluğu bombaladığı haberini üzüntüyle almış bulunuyorum” dedi.

bas%cc%a7kan

 

Hava saldırısının, Nijerya kuvvetleri tarafından Borno eyaletindeki Boko Haram üslerinin temizlenmesine yönelik yapılan operasyonların ardından geldiği belirtiliyor. Geçtiğimiz ay, Ordu kaynaklarından yapılan açıklamada, sekiz yıl süren ve 20 bin insanın hayatını kaybetmesine ve 2.6 milyon insanın da evlerinden olmasına sebep olan savaşın son aşamasına gelindiği kaydedilmişti. Borno’daki Boko Haram karşıtı operasyonları yöneten General Lucky Irabor, eyaletin başkenti Maiduguri’de olay hakkında yaptığı açıklamalarda ölü veya yaralı sayısı hakkında bilgi vermezken, saldırının, Hava Kuvvetlerine Kala-Balge bölgesindeki teröristlerin koordinatlarının yanlış şekilde aktarılmasından dolayı gerçekleştiğini bildirdi.

 

harita

 

Saldırılar Artış Gösteriyor

Yağmur sezonunun bitmesiyle birlikte ormanlık alanda daha geniş hareket kabiliyetine erişen Boko Haram militanları son birkaç haftadır saldırılarını arttırmış durumda. 8 Ocak tarihinde, Yobe eyaletindeki Buni Yadi’de bulunan bir askeri üsse saldıran Boko Haram beş askeri öldürmüştü. Geçtiğimiz Pazartesi günü, yine Borno eyaletindeki Maiduguri Üniversitesi’ne yapılan bombalı saldırıda beş kişi hayatını kaybetmiş, 15 kişi de yaralanmıştı. Aynı gün, akşam saatlerine doğru sosyal medyaya servis edilen ve Boko Haram lideri Abubakar Shekau’nun ses kaydının bulunduğu bir video ile örgüt saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

 

Nijerya’nın ‘Sabıkalı’ Hava Kuvvetleri

Bu olay Nijerya Hava Kuvvetleri’nin ‘yanlışlıkla’ hedef şaşırdığı ilk saldırısı değil. Ocak 2014’te, Maiduguri’de, Senatör Ali Ndume’nin konvoyu, Boko Haram grubu sanılarak bir jet tarafından vurulmuştu. Aynı yılın Mart ayında, Borno eyaletinin Konduga bölgesindeki bir köy, Boko Haram’a yönelik bir operasyon sırasında jetlerin hedefi olmuş ve beş sivil hayatını kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.