Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

4 yeni KHK: İhraçlar, iadeler ve OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu

OHAL kapsamında dört yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Pazar gecesi Resmi Gazete’de yayımlandı.OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu. 367 kişi kamu görevinden çıkarılırken, 124 kişi görevine iade edildi. OHAL kapsamındaki gözaltı süresi 7 güne indirildi, 2 televizyon kanalı kapatıldı.

682, 683, 684 ve 685 sayılı KHK’lar çerçevesindeki en önemli gelişme OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kurulması oldu. Bu komisyon Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum ve  gruplara üyeliği, irtibatı olduğu belirtilen kişilere başka bir idari işlem tesis edilmeksizin başvuruları değerlendirebilecek ve karara bağlayabilecek.

Komisyon ayrıca görevi kapsamında ihtiyaç duyduğu her türlü bilgi ve belgeyi, devlet sırlarına ilişkin ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşları ile yargı mercilerinden talep edebilecek.

Komisyonun yanı sıra yeni KHK’lar ile 367 kişi kamu görevinden çıkarıldı, 124 kişi görevine iade edildi.Kamu görevinden çıkarılan kişiler, mahkumiyet kararı aranmaksızın, rütbe veya memuriyetleri alınacak ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilemeyecekler.

Daha önce OHAL kapsamında 30 güne çıkarılan gözaltı süresi 7 güne indirildi. Ayrıca Sivas Dijital Yayıncılık’a ait on4 ve Azermedia’ya ait İstanbul merkezli Kanal 12 televizyonları kapatıldı.

Ekonomide OHAL

684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türkiye Varlık Fonu’nun kaynakları, kamu şirketlerinin varlıkları ve hisse senetleri ile genişletildi.

“19/8/2016 tarihli ve 6741 sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

‘d) İktisadi devlet teşekküllerinden, bunların müessese, bağlı ortaklık, işletme, işletme birimleri ile varlıkları ve iştiraklerindeki kamu paylarından, sermayesinin tamamı veya yarısından fazlası Devlete ve/veya diğer kamu tüzel kişilerine ait olan ticari amaçlı kuruluşlardaki kamu paylarından, sermayesinin tamamı kamuya ait olan ticari amaçlı kuruluşların sahip olduğu hisse ve varlıklardan, Devletin diğer iştiraklerindeki kamu paylarından ve Hazineye ait paylardan Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasına veya Şirket tarafından yönetilmesine karar verilenlerden,”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.