Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hayatını kaybeden efsane başkan İlhan Cavcav’ı Tanıl Bora anlattı

İlhan Cavcav, 22 Ocak tarihinde kaldırıldığı hastanede geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitirmişti. Gençlerbirliği Kulübü’nün efsane başkanı İlhan Cavcav 81 yaşındaydı ve yüksek tansiyon nedeniyle uzun süredir tedavi görüyordu.

Cavcav’ın 36 senelik başkanlığını sadece bir başkan olma ve güç isteme isteği olarak değil, futbola olan bir aşk olarak tanımlanmasını gerektiğini belirten Tanıl Bora, Cavcav’ın Gençlerbirliği camiası için ne ifade ettiğini Medyascopetv’ye anlattı:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/304091658″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Gençlerbirliği’ni değiştiren başkan

1935 yılında Ankara’da doğan İlhan Cavcav, fırıncılık ve değirmencilik işiyle uğraşan bir ailenin evladı olarak büyüdü. Çocukluk yıllarında babasının fırınında çalışan ve orta öğrenim yıllarını Gençlerbirliği kulübünün temelinin atıldığı Ankara Atatürk Lisesi’nde geçiren İlhan Cavcav, 19 yaşında PTT’nin formasını giydi.

Bu dönemde profesyonel futbolculuk kariyerini de aynı eğitim hayatı gibi bir kenara bırakıp, iş hayatına devam eden İlhan Cavcav, amatör futbolcu olarak Bahçeli Gençlik Spor’a gitti. Ancak daha ilk maçına çıkmadan futbolu bırakma kararı aldı.

Satın aldığı arsaların üstüne kurduğu un fabrikalarıyla Ankara’nın önemli sanayicilerinden biri haline gelen Cavcav, 1977 yılında Gençlerbirliği yönetimine girdi. 1978’de kulüp başkanlığına seçilen İlhan Cavcav, dönemin yöneticileriyle anlaşmazlığa düşünce, kırmızı-siyahlı camia için çalışmaya bir süre ara verdi. Cavcav, 1981 yılında başkan olduğunda Gençlerbirliği amatörlüğün kapısındaydı.

Ancak İlhan Cavcav, sorumluluk alarak Gençlerbirliği’ne gönül vermiş isimlerle futbol takımını birinci lige çıkarma başarısına eriştirdi.Yıllar içerisinde kırmızı-siyahlı kulübün tesislerini modern bir görünüme kavuşturan Cavcav, Gençlerbirliği’ni ekonomik açıdan ciddi bir refah seviyesine çıkardı.

Cavcav, 1981’den bu yana yürüttüğü Gençlerbirliği başkanlığı süresince 2 kez Türkiye Kupası Şampiyonluğu yaşadı. Türk futbolunun efsane ismi; Gençlerbirliği Kulübü Başkanlığı’nın yanı sıra 3 dönem Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığı da yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.