Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Romanya’da genel af öngören yasaya karşı protestolar sürüyor

Romanya’da on binlerce kişi, hükümetin çıkarmayı planladığı yeni yasa tasarılarını protesto etmek için sokaklara döküldü. Yeni tasarılar, beş yıldan az hapis cezası almış hükümlülere genel af çıkarılmasını öngörürken, politikacıların görevi kötüye kullanmasını da suç olmaktan çıkarıyor.

Acil kararnamelerle yürürlüğe sokulması planlanan tasarılara karşı sosyal medya üzerinden örgütlenen on binlerce kişi başkent Bükreş’in yanında, Timişoara ve Cluj şehirlerinde ve yurtdışında Romenler’in yoğun olduğu ülkelerde de protesto gösterileri düzenledi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, başkent Bükreş’in Üniversite Meydanı’nda toplanan 20 bin kişi Parlamento Sarayı’na ve Adalet Bakanlığı’na yürüyüş yaptı. Göstericiler “Hırsizlığı yasal hale getirmeyin” şeklinde slogan attı ve hükümetin istifasını istedi.

Romanya’da geçen hafta sonu da söz konusu tasarıya karşı protesto gösterileri düzenlenmiş, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de gösterilerin merkezi sayılan Üniversite Meydanı’na gelerek göstericilere destek vermişti. Iohannis sosyal medya hesabında da “Hukukun üstünlüğünü zayıflatmak isteyen böyle bir duruma Rumen halkı izin veremez” ifadelerini kullandı. Iohannis ayrıca, protestoların yoğunluğu nedeniyle tasarıyı referanduma götüreceğini söylemişti.

Avrupa’da en çok yolsuzluk vakasını görüldüğü ülkelerin başında gelen Romanya’da, yeni tasarıyı protesto edenler, tasarının yolsuzlukla mücadeleyi zayıflatacağını savunuyor. Hükümet ise tasarının, Anayasa Mahkemesi’nin son zamanlardaki içtihatına uyum sağlamak ve doluluk oranı çok yüksek olan hapishaneleri rahatlatmak amacıyla gündeme getirildiğini savunuyor. Tasarı yasalaşıp yürürlüğe girdiğinde 2500 civarında hükümlünün serbest kalması bekleniyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.