Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara ile Tahran arasında “mezhepçilik” gerginliği

Türkiye ve İran arasında yaşanan gerginlik, yapılan karşılıklı açıklamalarla devam ediyor. Son olarak İran, Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi’ni İran Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Gerginlik, Erdoğan’ın “Pers Milliyetçiliği” açıklamasıyla başladı

İki ülke arasındaki söz düellosu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Şubat’taki Bahreyn gezisinde İran hakkında sarf ettiği sözlere başlamıştı. Erdoğan konuşmasında İran’ın politikalarını eleştirmiş ve “Birileri hem Suriye’nin hem Irak’ın bölünmesini istiyor. Irak’ın bölünmesi çalışmasını yapanlar var. Oradaki mezhebi, etnik bir mücadele. Çünkü orada da bir Pers milliyetçiliği olayı var. Bu Pers milliyetçiliği olayıyla da orada bir bölünme söz konusu. Bunların önünü kesmemiz gerekiyor” şeklinde konuşmuştu.

Erdoğan’ın bu sözlerine İran Dışişleri Bakanlığı’nın cevabı gecikmemişti. Bakanlık sözcüsü Behram Kasımi’nin imzasıyla yayınlanan açıklamada “Sayın Erdoğan, bölge liderleri arasında, İran’ın, başta Irak olmak üzere bölgedeki yapıcı rolünü herkesten daha çok bilmektedir. İran’ın önceliği, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasıdır. Bölgedeki terörist grupların gizli veya açık şekilde desteklenmesi ve kullanılması, komşu ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına saygı gösterilmemesi, bölgedeki istikrarsızlığın sürmesine neden olup kaygı vericidir” denilmişti.

Çavuşoğlu İran’ı mezhepçilikle suçladı, İran cevap verdi

Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda, “Eski Krizler, Yeni Ortadoğu” başlıklı oturumda bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, İran’ı mezhepçilik ve bölgede istikrarsızlık yaratmakla suçlamış ve “İran’ın mezhep politikaları bölgedeki birçok ülkede istikrarı baltalıyor. İran, Irak ve Suriye’yi Şii yapmak istiyor. Bu çok tehlikeli. İstikrar ve güvenlik için İran’ı, bu politikalarına son vermesi yönünde teşvik etmemiz gerekiyor” demişti.

Üslup sertleşti, İran, Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

Çavuşoğlu’nun Münih’teki bu konuşması İran cephesinde büyük tepki topladı.  Çavuşoğlu’nun sözlerine cevap veren İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, İran’ın bölgeyle ilgili politikalarının pek çok ülke tarafından desteklendiğini savunarak, Çavuşoğlu’nun sözlerinin yapıcılıktan uzak olduğunu söyledi.  “Türkiye konusunda sabırlı davranıyoruz; ancak, sabrımızın da bir sınırı var” ifadesini kullanan Kasımi, “Gerilimi artıranların oynadıkları kanlı oyunların sorumluluğundan kaçamayacaklar. İran, bölgesel politikaları her ülkenin ve komşularının istikrarını korumak için politika yapar ve yapacaktır” dedi.

Behram Kasımi’nin bu sözlerine Türk Dışişleri Bakanlığı aynı gün cevap verdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu Kasımi’nin sözlerine yanıtı şöyleydi:

“Bölgedeki krizler nedeniyle ülkesine mülteci olarak sığınan insanları dahi savaş alanına sürmekten çekinmeyen bir ülkenin bölgedeki gerginliğin ve istikrarsızlığın sorumlusu olarak başkalarını itham etmesini kabul etmek de, anlamak da mümkün değildir.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’nin, ülkesinin bölge politikalarının takdir edildiği ve adil bulunduğu yönündeki ifadeleri ise, Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası platformlarda bu ülke hakkında yoğun olarak dile getirilen endişe ve şikayetler karşısında büyük bir çelişki oluşturmaktadır.

İran’ın kendisine yönelik eleştirileri dile getiren ülkeleri itham etmek yerine, yapıcı adımlar atması ve bölgesel politikalarını gözden geçirmesi beklenir.”

İki taraf konuyla ilgili açıklamalar birbirini takip ederken, konuya ilişkin son hamle dün İran’dan geldi. İran yönetimi dün, Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin’i İran Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.