Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekonomide kapasite kullanımı düştü, sektörel güven arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün açıkladığı verilere göre, İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı 2017 Mart’ta yüzde 74,9 oldu. Bu oran şubat ayında yüzde 75,4 idi.

Ekran Resmi 2017-03-27 14.53.52

İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 74,6 seviyesinde gerçekleşti.

Ekran Resmi 2017-03-27 14.54.04

2017 yılı Mart ayında mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, dayanıklı tüketim malları, yatırım malları ve ara mallarında artış görülürken, gıda ve içecekler ile dayanıksız tüketim mallarında azalış gözlenmektedir. Getirilen KDV, ÖTV indirimlerinin söz konusu artışlarda etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Bugün ayrıca sektörel güven endeksleri de açıklandı. Buna göre, hizmet ve inşaat sektörlerinde güven endeksi artarken perakende sektöründe güven yüzde 0,3 azaldı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi şubat ayında 92,9 iken, mart ayında yüzde 4,4 oranında artarak 96,9 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi 97,7 oldu

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi mart ayında yüzde 0,3 oranında azalarak 97,7 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüş; “mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endeksleri, Mart 2017

İnşaat sektörü güven endeksi 85,8 oldu

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 76,4 iken, mart ayında yüzde 12,3 oranında artarak 85,8 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu yükseliş; “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endeksleri, alt endeksleri ve değişim oranları,
Mart 2017

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.