Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kerkük İl Meclisi IKBY’ye katılmak için referandum kararı aldı

Kerkük İl Meclisi, 28 Mart’ta Irak bayrağı ile birlikte Kürdistan bayrağının da asılmasını kararlaştırmasının ardından bugün de kentin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlanması için referanduma gitme kararı aldı.

Kerkük İl Meclisi bugün;  Irak Meclisi’nin kente Kürdistan bayrağı asılmasına tepkisi ve Kerkük’ün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlanması gündemiyle toplandı. Kürtler’in 26, Türkmenler’in 9, Araplar’ın 6 üyesinin bulunduğu Kerkük İl Meclisi kentin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlanması için referanduma gideceğini açıkladı. Türkmenler ve Araplar oturumu boykot ederek katılmadı.

Açılış konuşmasını yapan Kerkük Kent Meclisi Başkanı Rebwar Talabani, Irak Parlamentosu’nun Kerkük’te Kürdistan bayrağının indirilmesine yönelik kararının yanlış olduğunu belirterek; ‘‘Şii ve Sünni Araplar’ın ileri gelenleri de bu karara karşı çıkmıştır. Ama maalesef Şii Ulusal Koalisyon Başkanı Amar Hakim, Kürdistan bayrağının Kerkük’te yükseltilmesine karşı çıktı. Bunu ona yakıştıramadık. Biz Kerkük’te yıllardır Peşmerge’nin koruması altında yaşıyoruz. Peşmerge sayesinde Saddam Hüseyin’in zulmü kalmadı’’ dedi.

Talabani; referandum kararının ardından yaptığı konuşmada ise  Irak hükümetinden, çıkacak karara saygılı olmasını beklediğini açıkladı.

Kerkük 2003 yılında ABD’nin Irak işgali sırasında Kürt güçlerinin eline geçmiş ve yoğun bir Kürt göçü almıştı. Irak anayasasının 140. Maddesine göre kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilmesi öngörülüyordu fakat bu referandum gerçekleşmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.