Axios’un haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı aldı.
Daha önce küresel ısınmayı “uydurma” olarak niteleyen Trump, Cumartesi yapılan G7 zirvesinde küresel iklim değişikliğini önlemek için alınan önlemlere uymayı reddetmiş, konu hakkında düşünmek için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu söylemişti. Ardından attığı tweetle bu hafta için nihai kararını vereceğini söylemişti.
I will be announcing my decision on the Paris Accord over the next few days. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 31, 2017
Axios’un Beyaz Saray’a yakın iki kaynağa dayandırdığı habere göre Trump, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı aldı. Fox News de yine Başkan’a yakın kaynaklara dayandırarak haberi izleyicilerine duyurdu.
Trump, şimdiden çıkış prosedürü ile ilgili işlemlerin uygulanması için talimat verdi.
Anlaşmadan çekilmek, Obama’nın özellikle son dönemde bu konunun ABD’nin önceliği olarak görülmesi gerektiğini söyleyerek hayata geçirdiği uygulamalara son verileceği anlamına da geliyor.
“Anlaşmadan çekilmenin zararını en çok ABD görecek”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Avrupa İklim Eylem Planı Türkiye Temsilcisi Elif Gündüzyeli, Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesinin dünyada sera gazı salınımının en çok olduğu iki ülkeden biri olduğu için ABD’nin kendisi adına daha büyük zararlara yol açacağını söyledi.
Gündüzyeli, ABD’nin küresel ısınma için önemli sorumlulukları olduğunu da hatırlattı: “ABD gelişmiş ve karbon sorumlukları büyük olan bir ülke. Bu nedenle iklim finansmanında da ciddi bir payı var. Onların anlaşmadan çıkışı bu bütçenin önemli anlamda sarsılmasına yol açacak.”
“Bazı ülkeler için kaçış kapısı yaratabilir”
Gündüzyeli, Trump’ın anlaşmadan çekilmesinin başka bir tehlikeye de neden olabileceğini belirtti: “Bu karar özellikle anlaşmayı imzalamış ama onaylamamış Rusya, Türkiye gibi ülkeler için anlaşmadan kaçış kapısı yaratabilir. Trump’ın arkasına sığınarak, fosil yakıtları tüketmeye devam eden ülkeler için açık kapı olabilir.”
Paris İklim Anlaşması 4 Kasım 2016 tarihinde 190’dan fazla ülkenin imzasıyla yürürlüğe girmişti. Anlaşma, uluslararası anlamda hukuki bağlayıcılığı olan, anlaşmayı imzalayan ve parlamentolarında onaylayan ülkelerin sera gazı salımını azaltma ve küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması konusunda planlarını uygulamaya koymasını sağlamıştı.