Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rio madalyaları çürük çıktı

80’den fazla ABD’li atlet Rio Olimpiyat Oyunları’nda kazandığı madalyaları, kusurlu oldukları için Birleşik Devletler Olimpiyat Komitesi Genel Merkezi’ne gönderdi. Madalyalar yenilenmesi için gemilerle oyun organizatörlerine geri yollanacak.

24-Y-SCOREBOARD-master768

Başından beri altyapı yetersizlikleri ve yüksek maliyetler nedeniyle eleştirilen oyunlar, Brezilya’da aylarca protestolara konu olmuştu. Özellikle yeni yapılan tesislere yakın bölgedeki gecekondu semtlerinin boşaltılmak istenmesi dünya çapında büyük eleştirileri beraberinde getirmişti. Ancak Rio Olimpiyatları bitmesine rağmen skandallar henüz bitmiş değil. Aralarında altın madalyalı güreşçi Kyle Snyder, Helen Maroulis gibi ABD’li atletlerin olduğu dünya çapında yüz atlet, kazandıkları madalyaların çürük çıkması nedeniyle, madalyaları kendi olimpiyat komitelerine geri yolladı.

Plaj voleybolunda bronz madalya kazanmayı başaran Kerri Walsh, madalyasının soyulduğunu ve paslandığını açıkladı. ABD’nin yüzücülük sözcüsü Scott Leightman da podyuma çıkan bazı atletlerden aynı şikayetleri aldıklarını açıkladı.

Çürük madalya problemi aslında oyunların üzerinden henüz daha altı ay geçmeden, aralık ayında ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Birleşik Devletler Olimpiyat komitesi, tüm diğer federasyonlara ulaşarak aynı problemi yaşayıp yaşayamadıklarını sormuştu.

Madalyaların %6-7’si çürük

Olayın basına yansımasının ardından oyunların sözcüsü Mario Andrada madalyaların %6-7’sinde problem olduğunu söyledi.

Oyunların düzenlendiği Rio de Janeiro kendi 12 Milyar dolar civarında para harcadı. Olimpiyat oyunları için yeni yapılan tesisler için rüşvet ve yolsuzluk iddiaları da gündemi meşgul etti. Daha önceki olimpiyatlarda olduğu gibi yapılan tesislerin birçoğu herhangi bir amaçla kullanılmadığı ve bakım masrafları fazla olduğu için şu an atıl durumda.

Rio Olimpiyat Oyunları’nın ardından Strazburg Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dağhan Irak Medyascope.tv yayınında yaşananları yorumlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.