Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hükümet Katar’a asker gönderme tasarısını öne çekiyor

Hükümet, Katar’da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının konuşlandırılması ve jandarma eğitimi konusundaki iki anlaşmanın TBMM Genel Kurulu gündeminde öne çekilerek bugün ele alınmasını önerdi. TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde alt sıralarda bulunan söz konusu iki anlaşmanın AKP Grubu’nun TBMM Danışma Kurulu’na yaptığı öneriyle bugün ele alınması bekleniyor.

Körfez ülkelerinden Katar’a yaptırımlar

Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn, Yemen gibi ülkelerin arasında bulunduğu çok sayıda Körfez ülkesi hafta başında “terörizmi desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkilerini kesmiş ve Katar’a yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı. Konuyla ilgili dün akşam katıldığı iftarda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Katar’a uygulanan yaptırımları doğru bulmadığını belirtmişti.

Reuters’ın, AKP ve MHP Grup yetkililerden edindiği bilgiye göre, Genel Kurul gündeminin 101. sırasındaki “Türkiye ile Katar arsında Katar topraklarında Türk Kuvvetlerinin konuşlandırılmasına ilişkin uygulama anlaşması” ile “102. sıradaki “Türkiye ile Katar arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine ilişkin işbirliği protokolü” ön sıralara çekildi.

Akşam saatlerinde Genel Kurul’da

Söz konusu anlaşmaların akşam saatlerinde Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor. Meclis aritmetiğine bakıldığında AKP’nin mevcut çoğunluğu ile onaylanması kuvvetle muhtemel. Genel Kurul gündeminde bulunan diğer üç anlaşmanın da (Eğitim, deniz taşımacılığı ve gemi adamları) önümüzdeki günlerde öne çekilebileceği iddia ediliyor. Haziran 2015’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Türkiye’nin Katar’da askeri üs kurmasına karar verilmişti.

CHP ‘hayır’ diyecek

Konuyla ilgili Reuters’a konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, bugün anlaşmaların onaylanmasının aleyhine bir tutum izleyeceklerini söyleyerek, “Bu aşamada bu anlaşmaların onaylanmasına olumlu bakmıyoruz. Çünkü bu onay Türkiye’yi bir anda bu krizde taraf edecek ve Suudi Arabistan bloğunun karşısına alacak bir adım olarak algılanacaktır” dedi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş: “Katar’a asker anlaşması öne alındı bugün meclisten geçmesi bekleniyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.