Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Radio Liberty: IŞİD, İran’da taban bulmak için propaganda faaliyetlerini artırdı

Radio Liberty’nin dün yaptığı bir habere göre IŞİD’in, internet üzerinden Farsça yaptığı yayınları ve İran’ın Sünni azınlığını saflarına katmaya yönelik propaganda çalışmalarını artırdığı gözleniyor.
IŞİD, 2015’den beri Farsça yayın yapıyor ve yayınlarının bir kısmını Farsça’ya çeviriyor. Ancak son zamanlarda Farsça yayınlarda ve İranlı Sünnileri hedef alan propaganda üretiminde ciddi bir artış oldu. Mart ayında IŞİD, daha öncekilerden farklı olarak, İran’ın Sünni azınlığını Şiilerin baskın olduğu ülkenin müesses nizamına karşı isyan etmeye çağıran bir video yayınladı. Ayrıca, dört ay önce ilk defa örgütün aylık propaganda dergisi Rumiyah’ı Farsça’ya çevirdi; artık her ay derginin Farsça nüshası da yayınlanıyor.
IŞİD’in Sünni Iranlıları etkilemeye yönelik propaganda faaliyetlerinin ne kadar etkili olduğu şu an için tam olarak bilinmiyor. Bazı uzmanlar 81 milyon olan İran nüfusunun yüzde 5 ila 10’unu oluşturan Sünni azınlık nezdinde IŞİD’in söylemlerinin bir cazibesi olmadığını söylüyor. Ancak bazı raporlar ve İranlı yetkililerin artan uyarıları, örgütün İranlı Sünnilerin bir kısmını saflarına katmayı başardığını gösteriyor.
Geçen yıl Ağustos ayında İstihbarat Bakanı’nın yaptığı bir açıklamaya göre 1500 genç İranlının IŞİD’e katılmasının önüne geçilmiş. Bu açıklamadan birkaç hafta önce yine İstihbarat Bakanı, Tahran’da bombalı saldırı gerçekleştirmek üzere 600 bin euro alan iki IŞİD üyesinin yakalandığını duyurmuştu.
Bugün Tahran’da kendini patlatan canlı bomba ve Meclis’e silahlı saldırının ardından IŞİD’in İran’da kendine ne ölçüde taban bulduğu ve bulabileceği tartışılmaya devam edilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.