Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemen’de kolera salgını: 942 ölü

Save the Children Vakfı, kıtlığa yakın koşullar ve altyapı sorunları nedeniyle Yemen’de kolera salgınına yakalananların oranının iki hafta içinde üç kat arttığını ve her 35 saniyede, bir çocuğun enfeksiyon kaptığını duyurdu. 13 Haziran’daki kayıtlara göre Yemen’de 129.185 kişi koleraya yakalanırken, 942 kişi hastalık sebebiyle hayatını kaybetti. Salgından ölenlerin dörtte biri ise çocuk. UNICEF, salgının altı ay içinde 250.000 vakaya ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Yemen’de iki yılı aşkın süredir devam eden şiddetli çatışmalar ülkenin altyapısına zarar verirken, yaklaşık 8 milyonu çocuk olan 14.5 milyon kişinin temiz suya ve sağlık hizmetlerine erişimini engelliyor. Ayrıca beş yaşın altındaki 2 milyondan fazla çocuk aşırı derecede beslenme yetersizliğine sahip. UNICEF’in raporuna göre ülkedeki çocukların yüzde 80’inin insani yardıma ihtiyacı var.

The Guardian’ın haberine göre Yemen’deki sağlık merkezlerinin sadece yarısı tamamen işlevsel ve diğer kamu çalışanları gibi sağlık çalışanlarının neredeyse 9 aydır maaşları ödenmiyor. Yemen’in ana limanı olan Hodeidah’a girişlerdeki uzun gecikmeler ve Sana’a hava limanının kapatılması Yemen’e yardım ve tıbbi malzeme ulaştırılmasını kısıtlıyor. Bu durum da kolera salgınıyla mücadele etmeyi zorlaştırıyor. UNICEF’in Yemen temsilcisi Meritxell Relano, sağlık çalışanlarına ödeme yapmak için acil bir çözüm bulunmazsa ülkeye ne kadar insani yardım yapılırsa yapılsın daha fazla çocuğun öleceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Yemen’deki bürosunun başkanı Dr. Nevio Zagaria, hastalığın kaynağı olan “sıcak noktalar”a odaklanıldığını söyledi. Şimdiye kadarki tüm kolera vakalarının yarısından fazlası Sana’a, Amran, Hac ve Hodeidah’da görüldü. Zagaria, “Buralarda koleranın kökünü kazıyabilirsek, hastalığın yayılmasını yavaşlatabilir ve insanların hayatını kurtarabiliriz. Aynı zamanda, salgını önlemek için ülke çapında erken ve uygun tedaviyi desteklemeye devam ediyoruz “dedi. UNICEF ise su depoları ve kuyuların dezenfekte edilmesi ve çocuklara temiz su sağlama gibi sağlık hizmetleri  konusunda Yemen’e destek vermeye devam ediyor.

Kolera nasıl bir hastalık?

Kolera Vibrio cholerae isimli bir bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonu. Bu bakteri ince bağırsaklara tutunarak ishal, karın ağrısı, şişlik ve kusmalara neden oluyor. Enfeksiyon sonucu aşırı su ve tuz kaybı meydana geliyor. Hastalık saatler içinde ölüme neden olabiliyor. Hastalığın tedavisi kaybedilen sıvı ve tuzların yerine konması ve antibiyotik kullanımıyla mümkün. Ağır hastalar ancak hastane ortamında damardan verilen sıvılarla tedavi edilebiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.