Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15 Temmuz anma etkinlikleri programı belli oldu

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamasıyla çeşitli etkinlikler düzenleneceği açıklanmıştı. Türkiye’de 81 ilde ve yurtdışında, 11 Temmuz günü başlayacak etkinlikler 16 Temmuz sabahı sona erecek.

Anma etkinliğinde demokrasi nöbetleri, İstanbul ve Ankara’da “Milli Birlik Yürüyüşleri”, Mecliste oturum, anıt açılışları gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.

5

İbrahim Kalın ifadesinde “Bir hafta boyunca sempozyumlar, toplantılar, kabir ziyaretleri, 15 Temmuz gecesi şehit verdiğimiz noktalarda yapılacak faaliyetler, sergiler, toplantılar ve benzeri faaliyetler yapılacak”demişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, etkinliklere Özel Harekat Daire Başkanlığı’nda, darbeci general Semih Terzi’yi öldürerek darbe girişiminin seyrini değiştiren Ömer Halisdemir’in kabrini ziyaret ederek başlayacak. Aynı gün İstanbul’da yaşamını yitiren, yakın dostlarından ve çalışma arkadaşlarından Erol Olçok ve oğlunun mezarları başında dua edecek.

4

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki anma töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı “Milli Birlik Yürüyüşü” gerçekleştirilecek. Erdoğan, köprünün Anadolu Yakası’ndaki girişine inşa edilen anıtın açılışını gerçekleştirdikten sonra Ankara’ya dönecek.  Daha sonra Ak Parti Genel Merkezi’de düzenlenecek fotoğraf sergisine katılması bekleniyor.

Erdoğan ayrıca, 15 Temmuz’da bombalara hedef olan Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Kahramankazan, Akıncı Üssü ile Marmaris’te konakladığı otele telekonferans ile bağlanacak.

 Diyanet İşleri Başkanlığı hatim indirecek

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 15 Temmuz şehitleri için hatimler indirilecek. 15 Temmuz günü Beştepe’deki Millet Camisi başta olmak üzere diğer camilerde dualar edilecek.

Türkiye genelinde tüm camilerde okunacak duada şu ifadeler var:

“Ya ilahi! 15 Temmuz gecesi hainlere, zalimlere, ihanet şebekelerine karşı milletçe yekvücut olduğumuz gibi bundan sonra da bu birlik ve beraberliğimizi, huzur ve kardeşliğimizi daim eyle. Bölünüp parçalanmaktan, dağılıp bozulmaktan bizleri muhafaza eyle. Yaşadığımız bu meş’um hadiseden ders alarak milletçe birbirimize kenetlenmemizi lütfeyle Allahım! Birbirimizin varlığını kendi varlığımız, hukukunu kendi hukukumuz sayabilmeyi bizlere bahşeyle Allahım! Fitne ve fesada, hile ve tuzağa karşı feraset ve basiretle davranmamızı ihsan eyle Allahım! Şehitlerimizin uğruna canlarını verdikleri davalarına sahip çıkacak imanlı, ihlaslı, vatanını ve milletini seven nesiller yetiştirmeyi bizlere nasip eyle Ya Rabbi!”

Diyanet İşleri hazırlattığı 15 Temmuz konulu hutbeyi 14 Temmuz cuma günü tüm cami ve mescitlerde okutacak.Turistik camilerde ve Arap nüfusun yoğun olduğu yerlerde hutbenin İngilizce ve Arapçası da yer alacak.

Ankara Yürüyüşü

Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların katılımı ile Ankara Sıhhiye’den “Milli Birlik Yürüyüşü” yapılacak. Yürüyüşün sonuna katılacak Erdoğan, daha sonra gece Meclis’in bombalandığı saatte ise bir konuşma yapacak.15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece saat 01.00’de devletin zirvesi vatandaşlarla Ankara’da, Meclis’te bir araya gelecek. Meclis’e ilk bombanın atıldığı saat olan 02:37’de Erdoğan bir konuşma yapacak.

15 Temmuz gecesi Demokrasi Nöbeti tutulacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan başlattığı “Demokrasi Nöbeti”ne katılacak, Külliye’deki anıt açılışını yapacak. Erdoğan ayrıca beraberindekilerle Beştepe’deki Millet Camisi’nde sabah namazı kılacak. 15 Temmuz anma etkinlikleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sona erecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.