Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macron’dan generallere uyarı: “Patronunuz benim!”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Genelkurmay Başkanı Pierre de Villiers arasında kriz çıktı, krizin sebebiyse bütçe tartışmaları.

Macron hükümeti, Avrupa Birliği’nin bütçe açığı için belirlediği yüzde 3’lük limite riayet edebilmek için 2017 yılı savunma bütçesini kısma kararı almıştı. 850 milyon avroluk kesintiye giden hükümet, muhalefetin ve Savunma Bakanlığı yetkililerin eleştirileri karşısında 2018 yılında bütçenin yeniden arttırılacağını da açıkladı. Hükümetin yaptığı açıklamaya göre 2018 yılındaki savunma bütçesi, 650 milyonu yurtdışı operasyonları için ayrılmak üzere toplam 34.2 milyar avro olacak.

Ancak asıl kriz, hükümetin bütçe kesintisi kararından ziyade Genelkurmay Başkanı’nın bu kararı eleştirme biçimiyle başladı. Geçtiğimiz hafta Genelkurmay Başkanlığı görevi bir sene daha uzatılan De Villiers, meclis komisyonunun görüşmesinde hükümeti çok sert bir dille eleştirdi. Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmede, komisyondan iki kaynağın aktardığına göre De Villiers, hükümetin savunma harcamalarını kısmasına ilişkin olarak “Beni becermenize izin vermeyeceğim” demişti. Fransa kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu sözlere Macron’un tepkisi de sert oldu.

Geçtiğimiz Perşembe günü savunma politikasıyla ilgili yaptığı konuşmada Macron, De Villiers’in sözlerini hoşgörmeyeceğini ve bir daha asla bu şekilde bir eleştiriye izin vermeyeceğini söyledi. ABD Başkanı Trump’ın iki günlük Paris ziyareti esnasında programının arasına sıkıştırdığı, ordu mensuplarına yıllık hitabında De Villiers’in sözlerine kamuoyu önünde cevap vermeyecek kadar “haysiyetli” olduğunu dile getiren Macron, onlarca üst düzey generale otoriter bir tonla “Sizin patronunuz benim” dedi.

Fransa kamuoyunun birinci gündem maddesi olan bu kriz, aynı zamanda Mayıs ayında Cumhurbaşkanı seçilen Macron’un göreve geldiğinden beri yaşadığı ilk büyük siyasi kriz. Bütçe kesintisi kararıyla özellikle muhalefetin eleştiri oklarının hedefi olan Macron hükümetinin orduyla olan ilişkisinin nereye evrileceği de belirsizliğini koruyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.