Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Recep Tayyip Erdoğan: “Kudüs ilk haçlı seferlerinden beri uğrunda oluk oluk kan akıttığımız bir beldedir”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar gibi Körfez ülkelerine gerçekleştirdiği geziden dün gece dönen Erdoğan grup toplantısına da Körfez ülkelerindeki krize değinerek başladı. Grup toplantısından öne çıkanlar şöyle:

“Müslümanların artık kavgaya değil dayanışmaya ihtiyacı var”
“Üç kardeş ülkeye gerçekleştirdiğimiz ziyarette ülkelerarası ikili ilişkilerin yanısıra körfez krizini be bir çok bölgesel meseleyi ele aldık. Özellikle Katar Krizini aşabilmek için neler yapabileceğimizi, ne gibi katkılarada bulunacağımız istişare ettik. Son ziyaretle bir kez daha görülmüştür ki Türkiye tüm taraflarla konuşabilen, görüşebilen nadir ülkelerden biridir. Ülke olarak kardeşlerimiz arasında yapay sorunlar nedeniyle gerilim yaşanmasını asla arzu etmiyoruz. Bu tür krizler kan ve göz yaşından beslenen çevreleri memnun ediyor. Müslümanlar’ın artık kavgaya değil dayanaışmaya ihtiyacı var. Bunun için de sorunlarımızı samimiyetle konuşmanın yollarını bulmamız gerekiyor. Yaptığımız ziyaretin Katar krizine çok önemli katkılar sağladığına inanıyorum.”
“Kudüs ilk haçlı seferlerinden beri uğrunda oluk oluk kan akıttığımız bir beldedir”
Mescid-i Aksa’daki krize değinen Erdoğan “Müslümanlar’ın Mekke’deki Mescid-i Haram ve Medine’deki Mescid-i Nebevi’den sonraki 3. kutsal mabedi, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’dır. Bizim ecdadımız 400 yıl boyunca Mescid-i Aksa’ya hizmet etmişlerdir. Başkenti Tel Aviv olan İsrail devleti bizim de tanıdığımız, diplomatik ilişki içinde olduğumuz bir devlettir, ancak İsrail’in meşruiyeti Filistinlilerin haklarına gösterdiği saygı ölçüsünde anlamlıdır. Araplar bizi arkadan vurdu yalanını artık bir kenara bırakmanın zamnı gelmiştir. Kudüs ilk haçlı seferlerşinden beri uğrunda oluk oluk kan akıttığımız bir beldedir. Osmanlı’nın elinden çıkan Kudüs’ün sıkıntılı günleri İsrail’in kurulmasıyla kabusa dönmüştür. İsrail’in Mescid-i Aksa’da işi fiili işgale götürmesi bardağın taşmasının işaretidir” dedi.
“Sinagoglara saldırmanın anlamı yoktur”
Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben buradan milletime sesleniyorum, Mescid-i Aksa’da böyle bir şey oldu diye buradaki sinagoglara saldırmanın anlamı da yoktur, bunlar bizim dinimize göre de yasaklanmıştır. Aynı yanlışa aynı ile mukabelede bulunamayız. Biz farklıyız.  Biz sadece Kudüs’te Müslümanlar’ın kutsallarına saygı gösterilmesini istiyoruz. Türkiye, en ideal çözümün 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti ile yine aynı sınırlar içinde başkenti Tel Aviv olan İsrail devleti olduğunu söylemektedir. Sayın Cumhurbaşkanları ile yaptığım görüşmede de söyledim, Müslümanlar’a terörist muamelesi yapılmasını asla kabul edemeyiz. Aynı şekilde burada sinagoglara giden Museviler’in, Yahudiler’in de terörist muamelesi görmesini biz kabul edemeyiz. Bunları birbirinden ayırmamız lazım. Şu anda yapılan iş, terörle mücadele bahanesi ile Mescid-i Aksa’yı Müslümanlar’ın elinden alma girişimidir. Ümidimiz bu meselenin en hızlı şekilde çözülmesidir. İsrail’in yeni bahanelerle bir zulüm yöntemi icat etmesine izin verilemez. Yeni çatışma sebepleri üretmesini değil, bölgenin huzuruna katkı sağlayacak adımlar atmasını bekliyoruz. Kendilerine söyledim. Mescid-i Aksa’ya ibadete giden Müslümanlar’a terörist muamalesi yapılmasını asla kabul edemeyiz. Aynı şekilde sinagoglara havralara giden Yahudiler’in de terörist muamelesi görmesini kabul edemeyiz. Şu anda yapılan iş terörle mücadele bahanesiyle Mescid-i Aksa’yı Müslümanlar’ın elinden alma girişimidir.”

“Bizde OHAL terör örgütlerine yönelik, şirketlere yönelik değil”

“Türkiye’deki Olağanüstü Hal’i (OHAL) bahane ederek karalama kampanyaları yapanlar zaman zaman benzer uygulamalara baş vuran Avrupa ülkelerini Amerika’yı, diğer devletleri asla zikretmezler, kaldı ki biz devlet olarak OHAL ilan ediyoruz yahu eyaletler (OHAL) kararı alıyorlar, sesiniz çıkıyor mu? Çıkmıyor. Bizde olunca niye rahatsız oluyorsunuz. Kaldı ki bizde OHAL terör örgütlerine yönelik şirketlere yönelik değil.”

Almanya ile kriz

“Türkiyeyi ambargo tehditleri ile korkutacağınızı sanıyorsanız önce kendinizizn çok daha büyük bir bedeli göze alması gerekiyor. Türkiye sadece Türkiye değildir. Dünyanın her yerinden bu ülkenin arkasında insanların desteği, duası ve ümidi vardır. Siz kime çattığınızı bildiğinize emin misiniz? Size bu tehditkâr üslubu bir kenara bırakıp adil tekliflerle tartışmanızı özellikle tavsiye ediyorum. Gelin masaya oturalım ama bu masada eşit şartlarda konuşalım. Adil olacaksınız.’

“2019 kırılma noktasıdır”

“Teşkilatlar belediyeler eğer bizim dava idraki ile hareket etmiyorsa bize zarar veriyor demektir. Zarar veren kardeşlerimizi uyarıyorum biz uyarmadan kendileri bu uyarıyı yapsınlar ve adımı da atsınlar. Zira artık yanlışlara hele hele bedeli ödenemeyecek yanlışlara tahammülümüz yok. 2019 kırılma noktasıdır.”

https://www.youtube.com/watch?v=c-l_KHjvbB4

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.