Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, oğluna Rusya soruşturması hakkında yanlış ifade verdirmiş

ABD Başkanı Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr’ın seçim kampanyasına destek olacağını söyleyen Rus bir avukatla yaptığı tartışmalı görüşmeyle ilgili açıklamasını, bizzat Donald Trump’ın yazdırdığı ortaya çıktı. Dün Washington Post gazetesi tarafından ortaya atılan iddia Beyaz Saray tarafından doğrulandı.

Donald Trump Jr, babasının seçimlerdeki rakibi Demokrat aday Hillary Clinton ile ilgili zararlı bilgilere sahip olduğu ve Kremlin ile bağlantıları bulunduğu iddia edilen Rus avukat Natalia Veselnitskaya ile buluşma önerisini kabul etmişti.

Söz konusu iddialar üzerine, Trump Jr. yaptığı açıklamada, Veselnitskaya ile Haziran 2016’da yaptıkları görüşmede önemli herhangi bir bilgi edinmediğini ve aslen “Rus çocukların evlat edinilmesi üzerine bir programın” tartışıldığını söylemişti.

Dün, Washington Post gazetesi, ABD Başkanı’nın oğlunun bu açıklamasını bizzat kendisinin yazdırdığını öne sürdü. Habere göre, aslında ABD Başkanı’nn danışmanları, görüşmeye ilişkin ayrıntıların zaten ortaya çıkacağını öngörerek, oğul Trump Jr’ın dürüst bir açıklama yapması gerektiği konusunda anlaşmışlar.

Fakat söz konusu iddiaların ortaya çıktığı esnada Almanya’daki G20 Zirvesi’nden dönen Trump, açıklamaya müdahale etmiş. Ancak danışmanlar haklı çıkmıştı ve kısa süre sonra Trump Jr, elinde seçim kampanyasında kullanılabilecek önemli bilgiler olduğunu ileri süren Rus avukatla buluşma önerisine onay verdiğini gösteren elektronik postaları Twitter hesabından yayımlamak zorunda kalmıştı.

Beyaz Saray sözcüsü: “Trump, her babanın yapacağı gibi oğlunun ifadesine karıştı”

Trump ise oğlunun bu görüşmeden kendisine söz etmediğini söylemiş ve oğlunu “açık, şeffaf ve masum” diyerek savunmuştu. Trump’ın avukatı Jay Sekulow da ABD Başkanı’nın hiçbir dahlinin olmadığını iddia etmişti.

Dün Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Trump’ın avukatını yalanlayan Sanders, “Donald Trump Jr.’ın ifadesi doğru. İfadede herhangi bir yanlışlık yok. Başkan da [ifadeyle ilgili olarak] herhangi bir babanın yapacağı gibi görüşlerini belirtmiştir” dedi. Sanders aynı zamanda “[Başkan] Kesinlikle dikte etmedi. Ama görüşlerini belirtti, önerilerini sundu ve her baba bunu yapar” dedi.

Beyaz Saray’ın eski Etik Avukatı: “Bu, adaletin engellenmesidir”

İngiliz Guardian gazetesine konuşan, George W. Bush Beyaz Saray’ının Baş Etik Avukatı Richard Painter, söz konusu olayı “adaletin engellenmesi” olarak değerlendirdi.

Painter, “Yanlış bir hikâyenin içine sıkışmış durumdalar. Muazzam bir baskının altındalar ve hikayeleriyle tutarlı olmak için yalan söylemek zorunda kalıyorlar. Bana kalırsa bu, adaletin engellenmesidir” dedi ve ekledi: “Rusya soruşturmasının baş tanığı addedilebilecek oğlunun ‘bilerek yanlış’ ifade vermesini sağlamak, adaletin engellenmesinin ta kendisidir.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.