Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ruhani, Trump’a “acemi” dedi, İran’ın Nükleer Anlaşma’yı bozmayacağını söyledi

İkinci kez İran Cumhurbaşkanı seçilen Hasan Ruhani, haftasonu düzenlenen törende yemin ederek görevine resmen başladı. Ruhani mecliste yaptığı konuşmada Trump yönetimini eleştirdi, İran’ın nükleer anlaşmaya bağlı kalacağının altını çizdi.

Ruhani’nin yemin törenine Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Federica Mogherini’nin yanı sıra İngiltere, Fransa ve Almanya’dan üst düzey yetkililer katıldı. Türkiye’yi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin temsil ettiği törene, Körfez ülkelerinden ise Katar, Kuveyt ve Umman’ın temsilcileri geldi.

Ruhani yaptığı konuşmada şöyle dedi: “İran halkı ve yönetimi adına, İran İslam Cumhuriyeti’nin Nükleer Anlaşmayı bozmayacağını ama ABD’nin kendi sorumluluklarından kaçmaya çalışmasına da sessiz kalmayacağını açıkça ilan ediyorum.” İsim vermeden Trump’ı eleştiren Ruhani, ABD Başkanı’nın acemilikle itham etti: “Bizim acemi politikacılarla işimiz yok, ama daha deneyimli olanlara Nükleer Anlaşma’nın uluslararası ilişkiler ve hukuk için örnek teşkil edecek bir model olduğunu söyleyebiliriz. Nükleer anlaşmayı bozmak isteyenler, bunu yaparak aslında kendi siyasi hayatlarını yırtıp attıklarını ve dünyanın onların oyunbozanlığını unutmayacağını bilmeliler.”

AB Dış Politika Sorumlusu Mogherini, yaptığı resmi açıklamada Tahran’daki üst düzey temaslarında “AB’nin anlaşmaya koşulsuz bağlılığını bir kez daha dile getirdiğini” belirtti.

ABD Başkanı Trump, hem seçim kampanyası esnasında hem de göreve geldikten sonra İran’la imzalanan Nükleer Anlaşma’yı sert bir dille eleştirmişti. Trump, geçtiğimiz haftalarda İran’ın balistik füze denemelerini, Beşar Esad’a desteğini ve siber faaliyetlerini neden göstererek ülkeye yönelik yaptırımları genişletti. Ancak, Nükleer Anlaşma’yla kaldırılan ve İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin yaptırımları tekrar uygulamaya koyulmadı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran’ın 2015 yılında İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve ABD ile imzaladığı ve ülkenin nükleer programını kısıtlamaya yönelik anlaşmaya uyup uymadığını düzenli aralıklarla kontrol ediyor. Kurumun raporlarına göre İran geçtiğimiz iki sene boyunca anlaşmayı ihlal edecek hiçbir adım atmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.