Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Gizli Hitler” oyunu ABD’de yok satıyor

“Gizli Hitler” isimli kutu oyunu bugünlerde ABD’de çok popüler. The New York Times gazetesinden Jonah Engel Bromwich oyunla ilgili bir makale kaleme aldı.

“Gizli Hitler” oyunu beş ila on kişiyle ve sayıları eşit olmayan iki grup arasında oynanıyor. Bir grup “faşistler” olurken, daha fazla sayıda oyuncudan oluşan diğer grup “liberaller” rolünü üstleniyor. Oyunculardan biri gizli Hitler olarak seçiliyor, ancak gizli Hitler’in hangi oyuncu olduğunu sadece “faşistler” biliyor. “Faşistler”in amacı ise liberalleri kandırıp ve manipüle edip gizli Hitler’i iktidara taşımak. ABD dışında satışı henüz yapılmıyorsa da, özellikle başta Almanya olmak üzere Avrupa’daki yasalarla problem yaşamamak adına oyunda, Nazi ya da Hitler simgeleri bulunan parça ya da resimler yer almıyor.

secret hitler2

Oyunun piyasaya sürüldüğü Ağustos 2016’dan bu yana ürünün yaratıcıları 1,5 milyon dolar kazanmış. Üretici firma oyunun kaç adet satıldığı hakkında bir veri yayınlamasa da, kazandıkları para göz önünde bulundurulduğunda, oyunun on binerce kopyasının satıldığı anlaşılıyor. Online alışveriş sitesi Amazon’da satışa sunulmasının ardından, kısa sürede oyun ve oyuncak kategorisinde liderliğe yükselen kutu oyununun ikinci baskısı da kısa sürede tükenmiş.

New York Times’daki makalenin yazarı Bromwich, oyunun çok satmasının ardında yatan trendleri de incelemiş. Yazara göre; oyunun piyasaya sürüldüğü tarih olan Ağustos 2016, aynı zamanda, başkanlık seçimi atmosferine giren ABD’de, faşizmle ilgili artan merak ve ilginin de zirveye çıktığı bir dönem. Yazar; o dönem distopik edebiyat klasiklerinin satışlarındaki yükseliş ve Hitler, Mussolini gibi faşist liderlerin iktidara yürüyüşlerinin ardında yatan sebeplerle ilgili tartışmalardaki artışın, “Gizli Hitler” oyununun neden çok sattığına ve popüler olduğuna ışık tuttuğunu söylüyor.

Bromwich’e göre oyunun çok satmasındaki ikinci bir neden ise son yıllarda “kutu oyunlarının yaşadığı rönesans dönemi.” Evelyn Rodriguez isimli pazar araştırmacısından alıntı yapan Bromwich, 18 yaş üstü, yetişkin insanların son yıllarda giderek daha fazla kutu oyunu oynadığı veya satın aldığını belirtiyor. Ayrıca Kickstarter gibi kâr amacı gütmeyen bağış şirketlerinin, ticari açıdan çok riskli veya geleneksel tüketici için fazla değişik projeler üreten yaratıcı kişileri desteklemesinin, yeni projeler için cesaret verici olduğu vurgulanıyor.

secret hitler1

“Gizli Hitler” oyununun ortaya çıkış hikayesi de bu tezi doğrular nitelikte. Oyunun yaratıcılarından Mike Boxleiter, Steven Spielberg’in İkinci Dünya Savaşı’nı anlatan “Band of Brothers” mini-dizisinin setinde bir haftasonu geçirdikten sonra, oyunun diğer yaratıcıları olan Tommy Maranges ve Max Temkin’le paylaştıkları ofise döner ve izlediklerinden etkilenerek Hitler’in iktidara gelişiyle ilgili bir oyun tasarlamak istediğini söyler. Hile, aldatma-aldanma içeren oyunlara oldukça düşkün olan oyunun yaratıcıları, 48 saat içinde oyunun prototipini hazırlamayı başarır. Daha sonra finansman için Kickstarter’da bir kampanya başlatan üçlü, ilk baskı için gerekli olan 54 bin doların iki katını sadece 24 saat içinde toplamayı başarır.

“Gizli Hitler” oyununun ismi de tartışmalara konu olmuş. Kickstarter’ın yöneticilerinden Luke Crane, oyunun ismiyle ilgili çekincelerini tasarım aşamasındayken belirtmiş. Crane, oyunun iyi giden satış rakamlarına rağmen, birçok kişinin isim nedeniyle oyunu almadığını yönünde tahminde bulunuyor. Oyunun yaratıcıları da, ismin tartışma yarattığının farkında. Onlara göre tartışmanın körüklenmesinin sebepleri arasında beyaz ırkın üstünlüğünü savunanların giderek daha görünür olması ve Donald Trump’ın başkan seçilmesi de bulunuyor. Bu yüzden, oyunun internet sitesinde, “faşizmle ilgili komik bir şeyin olmadığını düşünenlerin, şikayetlerini Beyaz Saray’a bildirmeleri” tavsiye ediliyor. Oyunun yaratıcı üçlüsü ayrıca, ABD Senatosu üyelerine de oyunun birer kopyasını göndermiş. Chicago’da yaşayan üçlü, içlerinden hiçbirinin Donald Trump’a oy vermediğini de saklamıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.