Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Florida’ya ulaşan Irma Kasırgası, önüne çıkan her şeyi yıkmaya devam ediyor

Atlas Okyanusu’ndan gelip Küba, Porto Riko, St. Martin ve Virgin Adaları’nı tahrip ederek anakaraya ilerleyen Irma Kasırgası, ABD’nin Florida eyaletine ulaştı.

Kasırganın “gözü” olarak nitelendirilen merkezi, Florida eyaletinin batı yakasındaki kentlerin üzerinde dolaşırken eyaletin doğusundaki kentler de yoğun yağış ve rüzgardan etkilendi.

Güneydeki Miami kentinden sonra batı kıyılarındaki Marco Adası ve Naples’e ilerleyen kasırganın kuvvettinin önceki günlere nazaran azaldığı belirtiliyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın kategorisinin 2’ye indirildiğini ve rüzgarın en fazla saatte 177 kilometre hızla ilerlediğini açıkladı.

Şu ana kadar, kasırga nedeniyle Florida’da en az 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, eyaletteki 3 milyon 400 bin evin elektrikleri kesildi. Miami kentinin bir kısmı da sular altında kaldı.

Eyaletin batısında bulunan ve şu ana kadar kasırgadan en fazla etkilenen ABD kenti olan Tampa’da tam anlamıyla bir felaket yaşanıyor. Tampa Belediye Başkanı Bob Buckhorn, yaptığı açıklamada ünlü boksör Mike Tyson’un bir sözüne atıfla, “Herkesin bir planı vardır; ta ki suratına yumruğu yiyene kadar. Biz de şu an suratımıza yumruk yiyoruz” dedi.

Elektriklerin kesildiği ve birçok evin boşaltıldığı bazı bölgelerde hırsızlık ve yağmadan da endişe ediliyor. Bazı kentlerde ise hırsızlığı önlemek için gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Kasırgayla mücadele konusunda Washington’da da kırmızı alarm verildi. ABD Başkanı Donald Trump, doğal afet ilanı bildirisini imzaladı ve federal acil yardım mekanizmasının harekete geçirilmesi için onay verdiğini duyurdu.

Doğal afet ilanı, eyelet sakinlerinin geçici barınaklara yerleştirilmeyi talep edebileceği ve ev ile işyerlerinin tamiri için hibe alabileceği anlamına geliyor.

Florida Valisi Rick Scott, tahliye emri verilen yaklaşık 6 buçuk milyon kişiye “evlerinizi hemen terk edin” uyarısı yapmıştı. Bu sayı, eyalet nüfusunun yaklaşık yüzde 30’una denk geliyor.

Eyaletin güneyindeki Florida Keys adalarında bulunan herkese bölgeyi terk etmeleri emri verilmişti. Dalgaların boyu yaklaşık 5 metreye ulaştı. Florida’da evlerinde kalanlara da evlerinin iç odalarında durmaları ve camlara yaklaşmamaları uyarısı yapıldı. Kasırganın en çok Tampa ve St Petersburg gibi batı kentlerini etkilemesi bekleniyor.

Karayipler’de büyük hasar

Özellikle Karayipler’de büyük yıkıma neden olan kasırgada, şu ana kadar en az 27 kişi hayatını kaybetti.

ABD’nin doğu kıyılarına ulaşmadan önce Karayip Denizi’ni etkiyen Irma, Küba, Turks ve Caicos Adaları, Anguilla gibi birçok ülkede de hasara yol açtı. Kasırgadan etkilenen Barbuda adasında hasar boyutunun yüzde 95’e ulaştığı belirtilirken, Barbuda Başbakanı Gaston Browne, bu küçük adanın “neredeyse yaşanmaz hâle geldiğini” söyledi.St. Martin adasında en az 5 kişi, Virgin Adaları’ndaysa 4 kişi hayatını kaybetti.

Yeni kasırga geliyor

Irma, tarihin kayda geçen en büyük Atlas Okyanusu kasırgası. Ancak Irma’nın ardından yeni bir kasırga daha geliyor. Irma, Afrika’dan gelen hava akımları sebebiyle Atlas Okyanusu üzerinde kasırgaya dönüşmüştü. Irma’yla aynı rotayı takiip eden Jose Kasırgası da Cuma günü ABD kıyılarına yaklaşacak. Uzmanlar, Jose Kasırgası’nı şimdiden “Kategori 4” olarak tanımladı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.