Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Singapur’un ilk kadın devlet başkanı seçimler olmadan göreve geldi

Singapur’un bugün yemin edecek ilk kadın devlet başkanı Halimah Yacob’un seçimler düzenlenmeden göreve gelmesi ülkede tartışma yarattı. Singapur Anayasası’na göre devlet başkanı seçimle belirleniyor ancak ülkeyi on yıllardır yöneten müesses nizamın önde gelen isimleri seçime katılabilmek için öyle kriterler koydu ki sadece kendilerinin istediği isim aday olabildi. Pazartesi günü devlet başkanlığına uygun tek aday olduğu için seçimlerin gerçekleşmeyeceği ve Halimah Yacob’un Çarşamba günü yemin ederek görevine başlayacağı açıklandı.

Yacob, Singapur’u 1959’dan beri yöneten Halk Hareketi Partisi’nden milletvekili ve yıllarca meclis sözcülüğü görevi yaptı. Halk Hareket Partisi, ülkedeki etnik gerginlikleri yatıştırmak için devlet başkanlığı görevine bu dönem sadece azınlık Malayların aday olabileceğini açıklamıştı. Çoğunluğu Çinli olan Singapur nüfusunun yüzde onunu Malaylar oluşturuyor. Daha sonra bu kriter daha da darlaştırıldı ve özel sektörde çalışan birinin aday olması halinde değeri en az 317 milyon dolar olan bir şirketin üst düzey yöneticisi olması şartı getirildi.

Seçimle belirlenmesi gereken bir göreve Yacob’un adeta “atanması” ülkede tepki uyandırdı. Birçok kişi sosyal medya hesaplarından “seçim olmadan seçildi, bu nasıl bir şaka” ya da “ona artık kayyum başkan demeliyiz” gibi paylaşımlar yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.