Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Varlık Fonu kendi sordu, kendi cevapladı

Kurulduğu günden beri tartışma konusu olan ve ağırlıklı olarak “şeffaflık” üzerinden eleştirilen Türkiye Varlık Fonu (TVF) resmi internet sitesi üzerinden “sıkça sorulan sorular” başlığı altında 20 soruya cevap verdi. Söz konusu 20 soruya verilen kısa cevaplar TVF üzerindeki başta “şeffaflık” eleştirileri olmak üzere diğer tüm eleştirileri ne denli dindirecek önümüzdeki günlerde göreceğiz. Özellikle bir yılı aşkın süre önce kurulan fonun bu süre zarfında pek de bir şey yapmamış olması ve bu ayın başında yaşanan CEO değişikliği tartışmaları daha da artırabilir. Şimdi sorulara ve cevaplara hızlıca bakalım.

TVF ilk olarak kurulma amacını “ülkemizin ekonomik istikrarının artırılması ve kalkınmasına katkı sağlamak ve Kamuya ait olan varlıkları daha etkin ve verimli bir şekilde yönetmek; mevcut kamu varlığına değer katmak” ifadeleriyle özetledikten sonra Fon’un kaynağı ve yasal altyapısını tek bir cümleyle açıklıyor: “Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş., Başbakanlığa bağlı, profesyonel yönetim ilkelerine göre yönetilen, özel hukuk hükümlerine tabi bir Anonim Şirket yapısındadır.”

Şeffaflık sorusunu ise “Varlık fonunun yatırımları, denetim mekanizmaları ve şeffaflığı, uluslararası kurallar ışığında kamuoyu ile paylaşılacak” sözleriyle cevaplayan TVF, üç aşamalı denetim mekanizmasını şu şekilde anlatıyor:

“1. Bağımsız denetim. 2. Başbakan’ın yönlendirmesiyle 3 denetim elamanının çalışması ve rapor hazırlaması 3. Bu iki rapor üzerinden hükümet Plan ve Bütçe Komisyonu’nun rapora nihai halini vermesi şeklinde olacak. Bu denetim modeli dünyadaki örnekleriyle aynı özellikleri taşımaktadır.”
“Bugüne kadar herhangi bir harcama yapılmadı”
TVF kurulduğu günden bugüne kadar herhangi bir varlığın satışına yönelik olarak alınmadığını ve varlık satışına yönelik herhangi bir planlama da bulunmadığını söyledi ve ekledi: “Türkiye Varlık Fonu tarafından, mevcut durumda, varlıkların satılması, teminat verilmesi, ipotek edilmesi ve rehin ve kefalet gösterilmesi yönünde alınmış herhangi bir karar bulunmamaktadır. Türkiye Varlık Fonu tarafından kurulduğu günden bu yana herhangi bir kredi kullanılmamıştır.” Ayrıca, TVF’nin şu ana kadar hiçbir harcama yapmadığı da belirtiliyor.
Bir diğer merak edilen soruya da cevap veren TVF,  yönetim kurulu üyelerinin ve genel müdürün ücret, huzur hakkı, vb. hakları Başbakanlık tarafından belirleneceğini ancak Başbakanlık tarafından henüz bu yönde bir karar alınmadığını açıkladı.
Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan alınan para geri verildi
“Fona aktarılan varlıklar üzerinde bu güne kadar ne gibi işlemler yapıldı, bu varlıklar ne şekilde kullanıldı?” sorusuna cevap verirken yine çok merak edilen Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan alınan 1 milyar TL’nin akibetine de değindi. 
“Mevcut durumda TVF’ye devredilen tüm varlıklara ilişkin değerleme ve bağımsız denetim çalışmaları tamamlanma aşamasındadır. Potansiyel gelişim ve sinerji alanlarını tespit ettikten sonra tüm varlıklara ilişkin 5 yıllık değer yaratma programları oluşturulmuş olup, Bakanlar Kurulu onayı için Başbakanlık’a arz edilmiştir. Bu süreçte aynı anda yapılacak yeni yatırımlar belirlenecektir.  Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan TVF’ye 3 aylık süre için 1 milyar TL devredilmiştir. Vade ve yapısına uygun şekilde değerlendirilmiş olup, ana para ve tüm geliri ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na devredilmiştir.”
10 gün önce TVF’de CEO değişikliği yaşanmıştı
7 Eylül’de Türkiye Varlık Fonu CEO’luğu görevinden alınan Mehmet Bostan’ın yerine Himmet Karadağ vekaleten atanmıştı. Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu’nda yer alan Himmet Karadağ, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

3 Kasım 2016’da Özelleştirme İdaresi başkanlığı görevinden Türkiye Varlık Fonu başkanlığı görevine getirilen Mehmet Bostan, o tarihten beri Varlık Fonu’nun hem genel müdür hem de yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.