Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katalonya referandumu başladı: İspanyol polisi seçim merkezlerine müdahale ediyor (video)

Katalonya’da bağımsızlık referandumu için oy verme işlemi başladı. Referandum oylamasına engel olmak isteyen İspanya polisi ile Katalonyalılar arasında seçim merkezlerinde çatışmalar yaşanıyor.Katalonya yerel hükümeti seçim merkezlerinin basılıp, sandıkların toplanılmasına karşı seçmenlerin evde basmış oldukları fişlerle oy kullanabileceğini duyurdu.

Oy verme işlemlerini durdurmak için İspanya polisi sabah saatlerinden itibaren sandıkların kurulduğu okulları mühürlemeye başladı. Katalonyalılar ise Cuma’dan itibaren oy verme merkezlerinde nöbet tutmaya başlamıştı. Referandum malzemelerinin basıldığı yerlere de polis müdahale ederek, itiraz edenleri gözaltına aldı.

Katalonya yerel hükümeti, referandumun kabul edilmesi halinde 48 saat içinde bağımsızlık ilan edileceğini duyurdu.

Anayasa Mahkemesi, bağımsızlık için referandum yapılmasını İspanya’nın toprak bütünlüğüne aykırı olduğunu belirtmişti. Katalonya’nın yerel hükümeti ise referandumun demokratik bir hak olduğunu savunuyor.

Oy verme noktalarında internetin kesildiği de bildiriliyor.

Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Korkak bir başkan polisleriyle şehrimizi işgal etti, burası bizim şehrimiz” ifadesini kullandı. Polis, oylamanın yapılması planlanan 2 bin 315 okuldan 1.300’üne kapatmak istese de, 163 okul halk tarafından işgal edildi

Referandumun gerçekleşmesi için aileler Cuma akşamı okul çıkışı itibariyle okulları işgal etmeye başlamıştı.Polis Pazar sabahı 06:00 itibariyle okulların boşaltılmasını talep etmiş, aileler ve vatandaşlar en geç sabah 05:00’de okullara akın etmişti.

İspanya polisinin 10 milyon oy pusulasına el koyması yüzünden referandum yanlısı Katalanlar yazıcılardan aldıkları oy pusulalarını Pazar gününden önce sokaklarda dağıtmıştı.

Barcelona futbol takımının eski oyuncusu Carles Puyol da Twitter hesabı üzerinden, “Oy vermek demokrasidir” mesajını paylaştı:

 

Katalonyalılar bazı yerlerde sandıklara müdahale etmek isteyen polisleri engellemek istiyor

Polis birçok noktada seçim merkezinde nöbet tutan Katalonyalıları gözaltına alıyor:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.